Pahvilaatikoista ja pienistä leluista rakennetut talot, joissa on pahviset uima-altaat katolla.

Vuoden lelu 2023 on pahvilaatikko

Tilaan ruokaa verkkokaupasta ja melkeinpä kaikki tarpeellinen tavarakin saapuu meille yleensä pahvilaatikossa. Lapseni rakastavat näitä laatikoita. Joku tuleekin yleensä kysymään laatikkoa tyhjätessä, että saisiko sen ottaa leikkiin. Nyt vuoden viimeistä kuukautta käydessä uskallan julistaa, että Ruuhkattoman Vuoden Lelu 2023 on pahvilaatikko! Kotitalouksiin saapuva pahvilaatikko on ekologinen sivuvirtatuote, loputtoman luovuuden runsaudensarvi ja sopii kaikenikäisille leikkijöille!  

Myönnän, että aiemmin, kun meillä oli vielä ihan liikaa tavaraa, minulla oli suuri kiusaus kieltäytyä laatikkoleikeistä. Mieleen tuli saman tien näky vielä roinaisemmasta olohuoneesta, tukituista kulkuväylistä ja Lego-pahvisilpusta lattialla. Kuka senkin siivoaisi? Laatikon antaminen olisi merkinnyt taas uutta lisärastia omaan päättymättömään työlistaani.

Nyt kotimme on siinä kohdassa, että tavaraa ja turhia huonekaluja on karsittu jo niin paljon, että vapaata leikkitilaa löytyy joka huoneesta. Voin hyvillä mielin antaa laatikon leikkiin tietäen, että se asuu pari viikkoa jossain nurkassa – ihan sama. Nyt se mahtuu sinne.

Miksi Vuoden lelu 2023 on pahvilaatikko?

Miten pahvilaatikko voi olla lelu, saati Vuoden lelu? Mitä sillä laatikolla sitten tehdään? Lapset ovat taikoneet niistä lentokoneita, kilpa-autoja, junia, taloja ja nukkekoteja. Mahdollisuudet ovat loputtomat ja mieli näkee laatikossa upeita aihioita. Jos unohdetaan hetkeksi kaikki mitä yhteiskuntamme on meille leluista vihjannut, niin lelun hyveitähän on monimuotoisuus, leikkiin houkuttaminen sekä saatavuus.

Pahvilaatikoista ja pienistä leluista rakennetut talot, joissa on pahviset uima-altaat katolla.
Pahvilaatikoista saa rakennettua haluamansalaiset nukkekodit sekä kätevän terassi-uima-altaan.

Lapset myös viihtyvät näissä leikeissä tuntikausia, jopa sovussa. Olemme julistaneet puolivakavissaan pahvilaatikon Vuoden leluksi jo vuonna 2019, 2020, 2021 ja 2022! Tämäkään vuosi ei tehnyt poikkeusta.

Pahvilaatikko vetää puoleensa edelleen jokaista lasta. Yksi tuunaa siitä lelun penthousen ja toinen istuu sinne muitta mutkitta kuskin paikalle. Kuopus ihmetteli juuri ääneen, kun hän ei enää mahdu mihin tahansa laatikkoon. Isompi lohdutti kuitenkin, että tästä laatikosta saadaan tosi hyvä robottipää, jonne kaikkien päät mahtuvat.

Open end -lelut ovat tärkeitä luovan ratkaisukyvyn kehittymiselle

Mistä tässä pahvilaatikkohurmiossa on kyse? Lapsen kehityksen kannalta on tärkeää voida leikkiä ns. open end -leikkejä, joissa lopputulosta ei ole määritelty ennalta. Tällaista leikkiä stimuloivat esimerkiksi legopalikat loputtomilla kokoamismahdollisuuksillaan.

Kuvassa iso turvaistuinpahvilaatikko, johon on tehty kurkistusluukku ja jonka sisälle lapsi ryömiin.
Pahvilaatikko on täyttänyt tehtävänsä suojatessaan kuljetettavaa tavaraa. Seuraavaksi se muuntuu käteväksi salamajaksi lapsen leikissä.

Pahvilaatikon tuunaamisessa on kyse samasta loputtomasta mielikuvituksen virrasta – siinä luodaan mielikuvituksen turvin uutta ja harjoitellaan mitä moninaisempia juttuja. Kukaan ei ennalta määrää, millaiseksi leikki kääntyy tai mitä pahvilaatikosta lopulta muodostuu. Tämä on luovaa leikkiä, jossa lapsi saa itse luoda sen sijaan, että leikkiväline määräisi leikin suunnan.

Kirjoitin aiemmin open end -leluista artikkelin, löydät sen täältä.

Leikki on lapsen perusoikeus

Marraskuun lopussa vietettiin Lapsen oikeuksien päivää. Leikki on itse asiassa niin tärkeää, että YK:n lapsen oikeuksien sopimus listaa ”oikeuden leikkiin” omaksi kohdakseen (31): Leikki on yksi lapsen hyvinvoinnin tärkeä pilari.

Pahvilaatikoista rakennettu juna, jossa on perhmoja kyydissä on Vuoden lelu 2023
Pahvilaatikkojunaan lastattiin pehmokaverit kyytiin ja lapsi itse mahtui kuljettajan paikalle etummaiseen lootaan.

Leikkiä voi monin tavoin – ja hyvin ilman leluja. Näin joulun alla mietin aina, kuinka joulusta tulikin sellainen leluvuorellinen juhla, että kaikki muu hukkuu tavaralahjojen alle. Lapsemme eivät niitä kaikkia leluja tarvitse, vaan mahdollisuuksia leikkiin. Kuunnellaan siis herkällä korvalla, kun lapsi ehdottaa leikkiä tai pyytää mahdollisuutta siihen. Annetaan leikin tapahtua, vaikka se tarkoittaisikin hetkellistä sotkua ja muistetaan, että leikkiin ei leluja (välttämättä) tarvita. Leikkitilaa ja aihioita kylläkin!

Karsikaa siis rohkeasti liian yksityiskohtaisia leluja ja luokaa tilaa ja tilaisuuksia leikkiin. Jos teillä on iso vuori leluja, mutta haluton ja kiukkuinen leikki-ikäinen, voi se olla merkki liiasta lelumäärästä sekä liian vähäisestä leikkitilasta tai mahdollisuudesta luoda leikkiä (esim. askartelemalla). Voit lukea lelujen määrän vaikutuksesta leikkiin täältä.

Kirjoitin taannoin vinkkejä lelujen karsimiseen ja varsinkin näin juhlapyhien aikaan karsintakierros on paikallaan, sillä lähes joka kotiin tulee tavaralahjoja. Voit lukea lelujen läpikäymisestä täältä. Jos kaipaat apua lelujen karsimiseen, ota yhteyttä alueesi ammattijärjestäjään. Löydät koulutetut ammattijärjestäjät Suomen ammattijärjestäjät ry:n sivuilta.

Leikkisää joulun odotusta!

Kuka täällä kirjoittaa

Blogia rustaa vahvasti ruuhkavuosia tarpova ammattijärjestäjäksi kouluttautunut ekonomi, kolmen lapsen äiti Henna Paakinaho. Tervetuloa kuulolle!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *