|

Miten juodaan aamukahvi rauhassa?

Veikkaan, että tieto siitä miten juodaan aamukahvi rauhassa tai 15 minuuttia rauhallista aikaa aamulla, on jokaisen vanhemman harras toive. Kyse on lähes yksisarvisen näkemisen kaltaisesta harvinaisesta asiaintilasta, mutta minulla on tähän yksi aika varma resepti.

Lelujen Vaihtokapseli!

Kapseli tarkoittaa, että osa leluista jemmataan pois silmistä. Jopa pari kuukautta riittää aiheuttamaan uutuudenviehätyksen ja leikin riemun, kun nämä ”vanhat” lelut taas kohdataan.

Kapselin käytöllä on lukemattomia etuja (ekologisuus, rahansäästö, maltillisuuden opettaminen, keskittymiskyvyn parantaminen, leikkitilan luominen…), mutta aikuisen näkökulmasta parasta on potentiaalinen rauha, jonka jemmalelujen ilmestyminen saa aikaan. Sisaruskaunoja se ei valitettavasti ratkaise, siihen toimivat eri keinot ja niistä myöhemmin. Mutta se riemu, uudelleenkohtaamisen ja leikin riemu! Kokeile!

Miten teen lelujen vaihtokapselin?

Konsultoi lapselta tärkeimmät lelut NYT – nämä jäävät aktiivisiksi. Ota vähintään puolet leluista erilleen (kategorisoi lelut leikin mukaan). Pakkaa lelut kategorian mukaan (esim. nuket, ruokaleikki, junarata) ja aseta lelut jonnekin, mistä aikuinen niitä voi hakea.

Lajittele ja järjestele jäävät lelut lapsen kanssa kategorioittain lapsen korkeudelle, jotta lapsi voi siivota lelut paikoilleen. Käy lapsen kanssa läpi, mikä aktiivileluista asuu missäkin.

Jemmaa vaihtokapselin leluja pari kuukautta. Kun lapsi kyllästyy nykyisiin leluihin, suuntaa kaupan sijaan vaihtokapselille ja tuo takaisin uusi kategoriallinen leluja. Jemmaa samalla joku vanhan tuntuinen: sovi yhdessä lapsen kanssa, mikä kategoria menee huilaamaan. Tadaa, leikki voi alkaa!

Kuusia esittävä legorakennelma etualalla ja lisää legoleikkejä taustalla.
Jemmalelut kutsuvat leikkiin. Parin kuukauden piilon jälkeen jemmalelut ovat kuin uusia!

Meidän ilta rauhoittui silmin nähden, kun kaivoin jemmasta dublot esiin. 8-, 5- ja 2-vuotias kävivät kaikki sulassa sovussa lattialle dublojen kimppuun ja leikki vei mennessään. Sama toistui aamulla!

Välillä sitä yllättyy itsekin kuinka pienestä kotirauha on kiinni. Lue Ruuhkattoman laajempi opasartikkeli lelujen karsintaan.

Kuka täällä kirjoittaa

Blogia rustaa vahvasti ruuhkavuosia tarpova ammattijärjestäjäksi kouluttautunut ekonomi, kolmen lapsen äiti Henna Paakinaho. Tervetuloa kuulolle!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *