Mitä tehdä, kun ei pysty järjestämään ja siivoamaan kotia?

Syystä tai toisesta homma on riistäytynyt käsistä: jatkuva sairastelu, haastava työtilanne, elämäntilanteen muutos, hoivatyön määrä – jokin rikkoi rutiinit, ja nyt koti on ärsyttävä kaaos sekä asukit voimattomia sen edessä. Mitä tehdä, kun ei pysty järjestämään ja siivoamaan kotia, mutta sekainen koti kuormittaa kohtuuttomasti? Tässä artikkelissa listaan muutaman ammattijärjestäjän hyväksi havaitseman vinkin hetkellisen kaaoksen keskelle. Vuosien tavarakerrokset kannattaa hoitaa hieman eri tavalla, suunnitelmallisesti ja mahdollisesti ammattiapuvoimia hyödyntäen.

Systeemi sakkaa hetkellisen rerussipulan takia

Meillä on sairastettu koko syksy ja talvi, syyslomasta asti ei ole tainnut olla montaakaan viikkoa, etteikö joku olisi ollut kipeä tai puolikuntoinen. Minulla on tapana joka päivä käyttää muutama minuutti tasoille jääneiden tavaroiden kotiuttamiseen tai keittiön pintojen tyhjäämiseen. Kipeänä tai kiireisenä en jaksa tätä tehdä, joten kasoja ja ruuhkaa alkaa äkkiä syntyä. Välillä hoivatyötä on niin paljon, että kaikki jää sen jalkoihin (vauvavuodet ovat olleet meillä aivan oma lukunsa).

Systeemikin alkaa yskiä, kun rutiineista poiketaan: tavaroita alkaa lainehtia tasoilla ja lattioilla. Tavaratulvan huomaa parhaiten juuri ”huonoina aikoina”, kun tavarat ja tekemättömien tehtävien lista alkavat kasaantua. Kun syntyy ruuhka.

Kuvassa nukkekoti, joka on sekainen ja täynnä tavaraa. Mitä tehdä kun ei pysty järjestämään?
Kodin kaaos voi lähteä liikenteeseen poikkeustilasta, kun rutiineja on vaikea tai mahdoton ylläpitää.

Meidän kodin ruuhka on minusta nykyään ihan hallittava, jopa sairasaikana, sillä tiedän saavani homman taas haltuun verrattain nopeasti kaiken karsimisen jäljiltä. Se on silti ärsyttävä, ja tavarakasat kuormittavat aivojani tilanteen pitkittyessä (lue kaaoksen terveysvaikutuksista aiemmasta artikkelista). Listaan muutaman järjestämisen pikatekniikan, joista saan itse lohtua silloin, kun epäjärjestys ärsyttää, mutta en pysty tai jaksa järjestellä koko kotia.

Kasaa kaikki tasolla olevat tavarat yhteen kohtaan

Tämä tekniikka on täydellistä silmänlumetta järjestyksen lisäämisen kanssa, mutta aivomme tulkitsevat tuon yhden röykkiön yhdeksi rekisteröitäväksi, kun taas hajallaan olevat tavarat aiheuttavat usean esineen visuaalisen ärsykkeen ja stressin.

Ryhmittele tavarat siis pinoon tai koriin, jotka setvit myöhemmin. Lattian kaaoksen voi rajata yhteen nurkkaan kasaksi tai kaikki kodittomat tavarat yhteen huoneeseen parempaa lajittelupäivää odottelemaan. Tärkeintä on, että saisit luotua edes yhden seesteisen tilan, jossa levätä (merkitse kalenteriin, milloin setvit kasat oikeasti).

Tason päällä paperia, askarteluja ja kuulokkeet. Kaaos kasaantuu kotiin varsinkin poikkeustilanteissa, kun kotia ei pysty järjestämään ja siivoamaan.
Tasot ajautuvat äkkiä kaaokseen, kun tavaroita ei palauteta rutiinisti paikoilleen.

Optimoi Pareton periaatteella

Kun aikaa tai jaksamista on vähän, mieti minkä yksittäisen tehtävän toteuttaminen saisi suurimman muutoksen aikaan? Pareton periaatteessa 20 prosentin yrityksellä saadaan 80 prosenttia tuloksista. Jos pystyt raivaamaan keittiön seuraavan viikon helpottamiseksi, tee se. Tai soita yksi puhelu ja pyydä joku avuksi, jolloin saat jaettua työmäärää.

Itse ainakin sorrun yksinäiseen puurtamiseen liian helposti tai runsaudenpula iskee, kun pitäisi valita tärkein tehtävä. Tällöin valinnan voi tehdä vaikutusten kautta – mikä teko oikeasti antaa isoimman tuloksen kodin ja hyvinvoinnin hyväksi?

Muista priorisoida yhtä asiaa kerrallaan

Jos tekemättömien tehtävien lista alkaa uhkaavasti pidetä, ja stressi nousta: listaa vain oikeasti tänään pakollisin tehtävä. Mitä sinun on ihan pakko tehdä, tyyliin ”ruoka”. Kirjoita loput muistiin ja palaa niihin, kun pystyt. Jos et itse pysty tekemään edes priorisoitua, jaa työ muille. Jos et voi delegoida, mieti onko tehtävä oikeasti juuri tämän päivän tehtävä? Voitko joustaa jostain muusta kohdin tai saada apua johonkin toisaalle säästäen voimiasi?

Esimerkiksi sairaan lapsen hoitaminen voi olla itsekin sairaana lähes mahdotonta, mutta et voi tätä ulkoistaa. Saisitko edes apua ruoanlaittoon tai tiskaukseen? Monesti jotakin helpotusta löytyy, kun vaan pyydämme apua ja olemme luovia. Joskus tilanne on todella vaikea, ja ainoa ratkaisu on koettaa hankkia pitkän aikavälin tukea. Tällöin yksi viesti tai avunpyyntö voi olla se päivän prioriteetti.

Valjasta tunne: millaisen arjen haluaisit?

Kun on pidemmän aikaa estynyt fyysisesti työstämään kotia, voi usein silti työstää tavarasuhdettaan. Pohdi mitkä ovat sinulle tärkeimpiä elämänarvoja? Mistä saat iloa ja mitä ilman et haluaisi elää? Mitä ilman taas voisit olla vapaampi? Saisitko jotain raivaamalla myös tehtävälistaasi lyhyemmäksi?

Kirjoitin taannoin hiljaisesta tehtävälistasta (voit lukea siitä täältä). Lyhyesti siinä on kyse siitä, että jokainen tavara ja tehtävä on sitoumus, usein sarja sitoumuksia. Valitsemme ne tietoisesti tai tiedostamatta, mutta ne päätyvät työlistallemme.

Ydinarvoja ja -toimintaa pohtimalla voi tunnistaa asiat, joihin kannattaa vähät voimat tai energia panostaa. Itse olen valinnut perheen yhdeksi tärkeäksi arvoksi, ja koetan valita perheen yhteisen tekemisen lisätyön tai uuden tavara(sitoumukse)n haalimisen sijaan. Se ei aina ole helppoa, vaan saan itseni kiinni myös arvojeni vastaisesta toiminnasta.

Hyödynnä ajastettua hetkeä

Jos olet voimissasi, mutta et saa aloitettua vaan viivyttelet urakan edessä, käytä ajastinta. Laita se soimaan viiden minuutin päähän ja raivaa sen ajan. Pidennä aikaa sitä mukaan, kun uusi tapa alkaa tuntua rutiinilta. Tärkeintä on tehdä niin vähän, ettei se rasita, vaan piristää edistymisen ja väljemmän kodin myötä. Aloita joka päivä ja tee se mitä voit.

pehmopanda sängyssä, jossa myös leluputki
Pitkään jatkunut sairastelujakso voi ajaa kodin kaaokseen.

Raivaa ärsyttävät voinnin salliessa

Jos pystyt, ota kassi käteen ja kierrä koti vartissa. Iske säkkiin kaikki ärsyttävät tavarat, joita olet viikko- tai kuukausikaupalla tuijottanut ja miettinyt, että ”tuokin on tuossa” ja ”pitäisi, pitäisi”. Jollet ole saanut aikaiseksi etsiä tavaralle kotia tai viimeistellä projektia, et suurella todennäköisyydellä tule sitä tekemäänkään. Voisiko siitä siis luopua?

Jos voit, luovu heti: vie kassi pois kotoa, kierrätä ja lajittele huonokuntoiset tavarat jätteisiin. Ota avuksi mietintämyssy, jos emmit. Sen avulla siirrät tavarat pois näköpiiristä kuormittamasta ja palaat niiden pariin esim. puolen vuoden päästä. Jollet ole kaivannut kassista mitään aikarajaan mennessä, kierrätä ne epäröimättä.

Pyydä apua lähipiiriltä tai koulutetulta järjestäjältä

Haastavat elämäntilanteet ja sairastelu ovat vaikeaa aikaa, vaikka koti toimisikin. Taakka voi olla jopa kohtuuton, jos koti ei toimi, vaan on täynnä tavaraa tai keskenjääneitä aikeita. Haluan muistuttaa, ettei vika ole tällöin asukkaissa, vaan tilanteessa.

Jos sinusta tuntuu, ettet pärjää yksin ja tarvitset apua, pyydä sitä. Monia estää häpeä ja pärjäämisen kulttuuri, mutta olen niin monta kertaa todistanut, kuinka helpottavaa kodin raivaaminen on vuosia runsaudessa kamppailun jälkeen. Joka toinen kokee kotihäpeää, joten todennäköisesti läheinen ymmärtää tilanteen hyvin ja haluaa auttaa. Lisävinkkejä häpeään löytyy artikkelistani täältä. Moni ongelmallinen tilanne on paremmin taklattavissa apukäsien kera.

Jos kaipaat ammattilaisen tukea tavaravuorien työstöön, ota yhteyttä henna@ruuhkaton.fi! Toimin itse Pirkanmaalla, mutta löydät kaikki suomalaiset koulutetut ammattijärjestäjät Suomen ammattijärjestäjien sivujen kautta.

Älä jää yksin vaikeaan tilanteeseen!

Kuka täällä kirjoittaa?

Blogia rustaa vahvasti ruuhkavuosia tarpova ammattijärjestäjäksi kouluttautunut ekonomi, kolmen lapsen äiti Henna Paakinaho. Tervetuloa kuulolle!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *