| |

Millaisia leluja lapsi tarvitsee laadukasta leikkiä varten?

Leikki on kiistattoman tärkeää lapsen kehitykselle. Siksi ei tunnu ihan yksinkertaiselta valita, mitä leluja karsitaan ja mitä jätetään. Vai uskaltaako niitä karsia ollenkaan? Millaisia leluja lapsi tarvitsee laadukasta leikkiä varten? Pitäisikö ostaa jotain kehittäviä leluja?

Ihan ensimmäisenä voi huokaista helpotuksesta, sillä leikkiminen on lapsella niin verissä, että leikki kehitetään vaikka kivien ja käpyjen turvin. Mitään uutta ja kehittävää ei tarvitse ostaa! On sitten toinen lukunsa, miksi meille markkinoidaan koko ajan kaikkea kehittävää ja miten lapsemmekin näitä vempeleitä jopa itkuisina meiltä kärttävät. Keskitytään nyt kuitenkin hetki tiukasti siihen, mitä tiede asiasta kertoo. Lelujen laadulla on väliä! Tätä kautta saamme toimivan työkalupakin, kun haluamme rajata osan leluista pois ja jättää aidosti laadukasta leikkiä tukevat lelut saataville.

Millaisia leluja lapsi tarvitsee laadukasta leikkiä varten?

Lelujen määrässä vähemmän on tutkitusti parempi kuin enemmän (linkki lelujen määrästä kertovaan artikkeliin). Mutta mitä tuo ”vähän” pitää sitten sisällään? Itse olen pohtinut monesti, millä lelulla saisin inspiroitua hieman enemmän keskittynyttä leikkiä (jotta voin itse ladata ruuhkavuosien koettelemia aivoja)?

Löysin asiaa tutkiessani pitkittäistutkimuksen muutaman vuoden takaa: Eastern Connecticut State Universityssa tehtiin vuosikymmenen mittainen TIMBANI lelututkimus, jonka tulokset tiivistän alle. En ole itse törmännyt julkiseen keskusteluun aiheesta, mutta vinkkaa jos löydät aihetta liippaavia linkkivinkkejä!

Millainen on hyvä lelu?

TIMBANI-tutkimuksessa on 10 vuoden aikana analysoitu leikkiä yli 100 eri lelulla Center for Early Childhood Education -keskuksessa.

Tutkimuksen mukaan hyvän lelun ominaisuuksia on runsaasti: Hyvä lelu inspiroi syvää ajattelua, ruokkii ratkaisukykyä, edistää luovuutta sekä yhteistyötä toisten kanssa. Se on turvallinen, ikätasoinen, leikkiin sitouttava ja sitä stimuloiva. Sellainen, joka sytyttää mielikuvituksen ja antaa tilaa yhteisleikille.

Sekalainen lajitelma tutkitusti laadukasta leikkiä edistäviä puisia palikoita maton päällä ja lapsen ulottuvilla
Palikoilla lapsi saa aikaan laadukkaan leikin ja vuorovaikutus muiden kanssa lisääntyy, kun lapsi kertoo mitä palikka leikissä esittää.

Tutkimuksen perusteella voitiin yksilöidä hyvän lelun ominaisuuksia:

Hyvä lelu on yksinkertainen (simple)

Lelu joka päästää ääniä, härvää ja pärisee on tutkitusti leikin kannalta huonompi. Esimerkiksi puinen kassakone kirvoitti hyviä keskusteluja kaupanteon yhteydessä, kun taas muovinen vastaava äänihärpäke innosti vain painelemaan nappeja.

Hyvä lelu on määrittelemätön (open ended)

Ennalta määrittelemätön lelu saattaa olla esimerkiksi puupalikka. Lapsi saa itse keksiä, miten lelua käyttää – miten tarina ja sen kaikki jännittävät käänteet kulkevat.

Mielikuvitus lähtee lentoon, kun lelu ei jäljittele mitään tiettyä ja siten määritä käyttötarkoitusta. Tällaiset lelut saivat pidettyä lasten huomion kauemman aikaa kuin muut lelut. 

Hyvä lelu on ei-esittävä (non-realistic)

Vaikka esimerkiksi leikkiastioilla saa kivoja leikkejä aikaiseksi, tutkimuksessa huomattiin, että ei-esittävien lelujen kanssa lapset kommunikoivat enemmän toisille lapsille. Tämä mahdollistaa enemmän ongelmanratkaisukyvyn oppimista, luovuutta, rikasta kommunikaatiota ja keskusteluja toisten lasten kanssa.

Erityisen voimakkaita laadukkaan leikin mahdollistavia, vuosi toisensa jälkeen, olivat rakennussarja-lelut (kuten Legot, palikat ja magneettiset rakennussarjat) sekä hahmolelut (kuten pienet ihmiset, eläimet, ajoneuvot). Rakennussarjaleluista lapsi voi rakentaa mielikuvituksensa valloille päästäen ihan mitä haluaa. Hahmolelujen kanssa hän taas pääsee kokeilemaan erilaisia tilanteita ja tunteita sekä harjoittelemaan yhteistyötaitoja.  

Nyrkkisääntöjä lelujen karsintaa varten

Olen itse tehnyt samankaltaisia havaintoja sekä omia että asiakkaiden leluja kapseloitaessa. Suosikit tuntuvat olevan erityisesti Legot, junat, autot, nuket, eläimet, pehmot ja magneettilelut. Monen monituiset lasten kaukosäätimet ja pirisevät puhelimet ovat olleet hetken hurmaa legoleikkeihin verrattuna.

Karsi ainakin puolet leluista leikin mahdollistamiseksi

Tutkimuksen tulos lienee useimmille vanhemmille mielekäs – äänekkäät hilavitkuttimet eivät tue laadukasta leikkiä. Sitä voi sen sijaan mahdollistaa ja vaalia, se jopa vaatii aikuisten laatimia rajoja kaiken tämän materiatulvan keskellä.

Karsikaa suosiolla puolet pois (osa kiertoon, osa jemmaan). Lapsen kanssa voi keskustella, mitkä lelut jätetään aktiiviseen leikkiin.

Legoista rakennettuja puita etualalla ja taka-alalla muita rakennelmia sekä häivytettynä leikkivä lapsi.
Legopalikoilla lapsi saa aikaiseksi luovan ja pitkäkestoisen leikin.

Aikaa kestävät lelut kannattaa jättää leikkiin tai kapseloida

Ammattijärjestäjän näkökulmasta erityisesti ilahduttaa myös näiden tutkitusti laadukkaan leikin lelujen pitkäikäisyys. Jos siis pohdit mitä perintöleluja säästää tai ottaa mummolasta vielä käyttöön, niin alla oleva lista on hyvä ohjenuora.

Yksilöidysti hyviä leluvaihtoehtoja Timbani-tutkimuksesta: 

  • Leluautot, junat ja rekat
  • Puiset junaratasetit
  • Maalaustarvikkeet
  • Magneettiset rakennuslelut
  • Eläinfiguurit
  • Duplot
  • Puiset kassakoneet
  • Ihmisfiguurit

Neljä aktiivilelukategoriaa riittää monipuoliseen leikkiin

Yhtenä tärkeänä kulmakivenä on, ettei leluja todella pidetä aktiivikäytössä muutamaa kategoriaa enempää, jolloin lapsi pystyy hahmottamaan siivouksen ja toteuttamaan sen. Vähäinen aktiivilelujen määrä myös tukee laadukasta leikkiä.

Välillä moniosaiset lelut aiheuttavat pientä mietintää, sillä niiden säilöminen saattaa olla myös monimutkaista ja osat saattavat eksyä sinne tänne. Ratkaisu on kuitenkin sikäli yksinkertainen, että moniosaisten lelusarjojen varalle kannattaa valita tarpeeksi iso säilytystila, jotta lapsi voi leikin jälkeen kerätä osat kotiin, omalla vapaalla tyylillään. Jos siivoaminen on hankalaa tai säilytystila liian pinkeä, lelut jäävät lojumaan vähäisestä määrästä huolimatta.

Jos kaipaat apua leluvuorien valloittamiseen, ota yhteyttä! Ruuhkaton arki -metodissa lelut käydään läpi yhdessä lapsen kanssa, samalla tärkeitä tavarataitoja opetellen.

Summauksena loppuun laajempi karsintaa auttava sääntökimara aiemmasta artikkelista, jos mietit mitä muita reunaehtoja voisit hyödyntää.

Täältä Aivoliiton artikkelista voit lukea hyvän tiivistelmän leikin tärkeydestä.

Kuka täällä kirjoittaa

Blogia rustaa vahvasti ruuhkavuosia tarpova ammattijärjestäjäksi kouluttautunut ekonomi, kolmen lapsen äiti Henna Paakinaho. Tervetuloa kuulolle!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *