Kodin yksittäiset tavarat muodostuvat ongelmaksi, kun niitä on liikaa ja koko systeemi romahtaa.

Miksi kodin tavaroiden karsiminen lisää tyytyväisyyttä?

Vuosi lähestyy loppuaan ja kulttuurissamme tämä tarkoittaa yleensä myös kollektiivista tarvetta viimeistellä käynnissä olevia projekteja ja tehtäviä. Uusi vuosi on mukavampi aloittaa hallitusti, mutta monelle tehtävälistan lyhentäminen tuntuu utopistiselta. Tehtävää on paljon, ja juhlakausi räjäyttää tehtävämäärän entisestään. Jos sinulla on tällainen olo töiden tai kodin suhteen, kokeile karsia. Kerron tässä artikkelissa, miksi kodin tavaroiden karsiminen lisää tyytyväisyyttä?

Karsimisen hyödyt näkyvät arjessasi niin metatyön kuin materian karsimisen jälkeen. Jos sinulla ei tunnu olevan yhtään aikaa karsimiseen, mutta voisit jostakin nipistää puolituntisia, niin optimoi: Löydät tästä artikkelista listan kategorioista, joiden karsimisella voit juuri nyt talven keskellä saada tehokkaamman vaikutuksen omaan oloon ja kodin tunnelmaan. Sisällysluettelon avulla pääset suoraan sinua kiinnostavaan kohtaan artikkelia.

Miksi kotiin kertyy yhtäkkiä tavaraa, kasoja ja ruuhkaa?

Kodin epäjärjestyksen syntyminen ei vaadi ihmeitä nyky-yhteiskunnan runsauden keskellä. Voimme hankkia melkeinpä kaiken tarpeellisen verkkokaupoista 24/7 kotiin toimitettuna, jo olemassa olevien runsauksien lisäksi.

Toisilla uusi työ tai hoivavastuun lisääntyminen vanhempien asioiden hoitamisen myötä ruuhkauttaa arjen. Monet asiakkaistani ovat huomanneet, että koti lakkasi toimimasta toisen tai kolmannen lapsen tullessa perheeseen. Elämäntilanteiden muutoshetket ovat otollisia kohtia ruuhkauttamaan kodin.

Useampi ihminen samoissa neliöissä vie enemmän tilaa, mikäli jokaisen myötä tavaramäärä on jokseenkin vakio. Lisäksi tekemisen ja huoltotoimien määrä lisääntyy, ja uusi perheenjäsen saattaa sitoa yhden aikuisen lähes kokonaan hetkellisesti. Vauva-ajan perään lähdetään usein työelämään, ja yhtäkkiä aika ei vain yksinkertaisesti riitä kaiken tavaratyön tekemiseen.

Haluan tässä taas muistuttaa, että kodin sekaisuus ja tavarakaaos ei kerro sinusta mitään ihmisenä. Se ei tee kenestäkään huonoa eikä se ole häpeällistä, vaikka se usein siltä tuntuu. Se on vain tämän hetkinen tilanne, josta voit järjestää tiesi ulos.

Kuka täällä kirjoittaa?

Blogia rustaa vahvasti ruuhkavuosia tarpova ammattijärjestäjäksi kouluttautunut ekonomi, kolmen lapsen äiti Henna Paakinaho Pirkanmaalta. Autan asiakkaitani keskittymään turhan tavaratyön sijaan omaan arkeensa. Tervetuloa kuulolle!

Kodin ruuhkautumisen tiede

Viivyttele selittää osan kotiemme roinamäärästä ja sekaisuudesta. Viivyttele on terve reaktio haastavaan tilanteeseen, ja suojaamme sillä itseämme. Se kuitenkin vie meitä syvemmälle suohon, jollemme pysty puuttumaan siihen rakentavasti.

Viivyttelyä tarkastelleiden tutkijoiden havainnot vahvistavat omaa kokemustani: mikäli aikuisella on haasteita jokapäiväisten rutiinien ylläpidossa ja tavaratyön systemaattisessa tekemisessä, seurauksena on kodin roinamäärän lisääntyminen sekä pahimmillaan elämää kohtaan koetun kokonaistyytyväisyyden lasku.

Ja nyt huom, aikuisella voi olla toiminnanohjaushaasteita kokonaiskuormituksen kasvaessa liian suureksi suhteessa käytössä oleviin resursseihin lähes kenellä tahansa. Esimerkiksi pikkulapsiarjessa aikuisia on liian vähän suhteessa huollettavien määrään tai huoltotoimien intensiteettiin. Muistan itse elävästi edelleen, miten en voinut laskea kipeää vauvaa hetkeksikään pois sylistä. Tietäjät tietävät, millaisia nämä haasteet saattavat olla, eikä sellaisessa arjessa ole mahdollista työstää tavarakasoja tai järjestää toimivaa kotia.

Olisi kuitenkin tieteen valossa tärkeää löytää ratkaisuja tilanteeseen, sillä pitkittyessään sekainen koti vaikuttaa sekä mielenterveyteemme että fyysiseen terveyteemme sosiaalisten suhteiden lisäksi.

Takaisin viivyttely-tutkimukseen: Tyytymättömyyden voitiin nähdä lisääntyvän ikääntymisen myötä, mikä saattoi johtua lisääntyneestä tavaramäärästä keinojen ja rutiinien puuttuessa tai ollessa riittämättömiä.

Aiemmissa artikkeleissani olen käsitellyt roinamäärän vaikutusta terveyteemme. Kyse on aidosta ja merkittäväksi paisuvasta ongelmasta, kun huomioimme miten stressi ja ahdistus terveyteemme ja arkeemme vaikuttavat.

Kauppatieteiden valossa elämme omituista runsauden aikakautta, joka alkoi vasta alle 100 vuotta sitten. Tämä linkittyy myös biologiaamme, sillä olemme lajina metsästäjä-keräilijöitä, joiden on vaikea vastustaa tiellemme osuvaa tarpeistoa. Meillä ei ole kovin hyvin taitoja taistella markkinointia tai runsautta vastaan, vaan joudumme tietoisesti nyt niitä opettelemaan.

Kuvassa lapsi kaataa dominopalikat. Ammattijärjestäjän avulla saat kodin järjestettyä eivätkä hommat vyöry tekemättöminä.

Ennen talvikauden karsimisvinkkejä pohditaan vielä vuoden päätteeksi, mikä tätä tilannetta ylläpitää, mitä olisi tehtävissä sekä miksi kodin tavaroiden karsiminen lisää tyytyväisyyttä? Artikkelin lopusta löydät listan tavarakategorioista, joita pikaisestikin karsimalla pääset niskan päälle.

Ruuhkautunut koti kaipaa toimia

Mikseivät ihmiset sitten karsi ja järjestä kotejaan heti, kun koti lakkaa toimimasta? Syitä on monia.

Itselläni meni useampi vuosi ymmärtää, että takkuisen arjen taustalla oli kodin liika tavaramäärä. Kuulen myös usein ihmisten sanovan, ettei heillä ole liikaa tavaraa. Tarkemmin tarkasteluna poistettavia kuitenkin löytyy lähes aina.

Yhtenä selityksenä on siis, että olemme salakavalasti tottuneet siihen, että tavaroita on runsaasti. Itsekin koin, että minun täytyy omistaa jos jonkinlaista ollakseni tyytyväinen ja elääkseni mukavaa elämää. Jotkin ostokseni ”ansaitsin”.

Nyt ajattelen, etten tiennyt toisenlaisesta vaihtoehdosta. Maailmankuulu minimalisti Joshua Becker koki itse aikoinaan herätyksen materiahypnoosista, kun hänen naapurinsa kysyi: Tiesitkö, ettei sinun tarvitse omistaa kaikkea tätä? Kysymyksen kuultuaan Joshua alkoi miettiä, miksi hän käyttää aikaansa kaiken omaisuutensa hallinnointiin, kun hän mieluummin viettäisi aikaansa lapsensa kanssa.

Kumulatiivisesti syvenevä kierre

Tutkijat ovat siis havainneet, että roinan kuormittavuus lisääntyy iän karttuessa, mitä selitettiin tavaran ja keinottomuuden kertymisen kumulatiivisella vaikutuksella.

Omaa kokemukseni on myös, että yhtäkkiä kaikkea vaan oli liikaa, vaikka tosiasiassa yksittäisen tavaroiden tuominen kodin kokonaistavaramäärään oli ajan myötä vain vaivihkaa saavuttanut kriittisen pisteen.

Kodin yksittäiset tavarat muodostuvat ongelmaksi, kun niitä on liikaa ja koko systeemi romahtaa.
Kodin yksittäiset tavarat muodostuvat ongelmaksi, kun niitä on liikaa ja koko systeemi romahtaa.

Tilanteen kyseenalaistaminen ja vaihtoehdon huomaaminen

Heräsin itse oman kodin haasteisiin lopulta KonMarin avulla. Karsin kotimme useammankin kerran KonMarin opein, kunnes kodissa pystyi taas hengittämään. Luopuminen helpottui kierros kierrokselta. Huomasin etten tarvitse useimpia tavaroitani, varsinkaan niitä, jotka muistuttivat menneistä tai toivat negatiivista kaikua.

Huomasin myös, miten paljon energiaa vapautuu, kun päästän turhista tavaroista irti. Minulle siis auttoi, kun ymmärsin kyseenalaistaa totutun ja näin muutoksen omassa olossani.

Pelko saattaa estää toivotunkin muutoksen

Kun karsimme kotiamme, joudumme tekemään ison liudan päätöksiä, jotka ovat osa lopullisen tuntuisia. Osalle karsiminen on vaikeaa, sillä pelko virheestä tai väärästä päätöksestä tekee prosessista mutkikkaan.

Tällöin kannattaa hyödyntää jemmakapselia, eli vaikka kestokassia, jonne karsit epävarmat asiat ennalta sovituksi ajaksi odottamaan, ennen lopullista kierrätystä. Jemmasta saa noutaa nimetyn esineen. Tämä keino auttaa myös karsimista harjoittelevia lapsia. Jemma-ajan koettaessa kassi viedään kierrätykseen ilman, että sitä avataan.

Päätösväsymys iskee jokaiseen jossain vaiheessa

Eräs iso kompastuskivi karsimisessa on päätösten tekemisen myötä iskevä päätösväsymys. Karsimista kannattaa siksi tehdä levänneenä ja ruokailleena, hyvissä voimissa. Eli kiukkuisena ja nälkäisenä, jo valmiiksi uupuneena ei ole oikea hetki alkaa karsia. Silloin voit kerätä roskat, mutta älä tee muuta. Lepää.

Riippuen elämäntilanteesta, useimmat pystyvät levänneinä karsimaan useamman tunnin, mikäli muu elämäntilanne sen sallii. Sen jälkeen on aika taas levätä. Harjoittele sinulle sopivalla aikataululla ja määrällä. Pidä määrä mieluummin pienempänä ja jatka jaksamisen mukaan.

Huomioi muut hoivavastuut ja perheen odotukset. Jonkun toisen täytyy pitää huolta lapsien tarpeista, jos sinä keskityt karsimiseen. Käykää tämä keskustelu ennen karsimistyön alkua, ja kaikkien odotukset on tällöin mitoitettu karsimistyötä tukevasti.

Mitoita siis karsimisprojektisi sekä vireystilaa että muita huoltotarpeita silmällä pitäen. Ota työn alle sopivan pieniä kohteita, ja karsi vaikka laatikko kerrallaan, jos elämäntilanteesi ei muuta salli. Yksi sukkalaatikko päivässä on parempi, kuin vuosien tekemättömyyden piina.

Viivyttely vie lopunkin innostuksen

Viivyttely on yksi merkittävimmistä kodin järjestämisen kompastuskivistä. Viivyttely vaivaa useimpia silloin tällöin, mutta osa kärsii siitä merkittävästi.

Viivyttelyä on kahdenlaista: käytöksenä ilmenevää viivyttelyä, sijaistoimintojen hakemista sekä päättämättömyytenä ilmenevää viivyttelyä.

Kumpaankin näistä auttaa erinomaisen paljon, jos saat karsimisseuraa. Tätä kutsutaan tuplaamiseksi (body doubling). Tähän perustuu myös osaltaan ammattijärjestäjän kanssa tehdyn työn tehokkuus, sillä fasilitoimme karsimistyötä kantaen ison osan asiakkaan mentaalikuormasta.

Kuvassa koulutettu ammattijärjestäjä Henna Paakinaho Pirkkalasta

Jos kaipaat räätälöityä järjestelyapua Pirkanmaalla kotiinne, niin tulen mielelläni auttamaan. Olen koulutettu ammattijärjestäjä, ekonomi Henna Paakinaho ja järjestän koteja yritykseni Ruuhkaton arki kautta.

Tarjoan veloituksettoman konsultoinnin ja tyytyväisyystakuun työlleni. Soita 044 324 9483 tai laita viestiä henna@ruuhkaton.fi

Luopumispäätökset ovat kuitenkin aina asiakkaan vastuulla, minkä vuoksi karsimistyö on välillä hyvin uuvuttavaa. Tunteitakaan emme voi ulkoistaa, joten asiakkaan tunnekuormitus on aina yksiköllinen oma lisänsä hänen karsimistyössään. Ammattijärjestäjä voi kuitenkin auttaa sanoittamalla.

Auttaisiko tieto tavarakuorman vaikutuksista vai lisääkö se tuskaa?

Olen itse sellainen, että haluan tietää, mistä jokin asia johtuu ja mikä siihen voisi tieteen näkökulmasta auttaa. Minusta on siis lohdullista tietää, että viivyttely ja päätösväsymys vaivaavat meitä jokaista. On siis turhaa syyllistää itseään ja muita asiasta.

Voimme kuitenkin opetella toimimaan ketterästi näistä rajoitteista huolimatta.

Tunteikkaasti tavaroihinsa suhtautuvat saavat merkittävää apua tunnetaitojen opettelusta, sillä usein tavarat ilmentävät sanoittamattomia tarpeita ja ovat kodissa ilmaistakseen näitä abstrakteja olotiloja. Emme vain oikein ymmärrä tätä.

Tällaisia tavaroita saattavat olla esimerkiksi lahjat, vanhat vaatteet tai urheiluvälineet, joita ei kuitenkaan käytetä. Omien tarpeiden ymmärtämisen ja sanoittamisen kautta luopuminen helpottuu.

Osa säästämistämme asioista on sellaisia, että meille tulee kurja olo niistä, mutta emme jostain syystä halua luopua. Tällaisia voivat olla esimerkiksi liian pienet vaatteet. Näiden kohdalla voit miettiä, olisiko kuitenkin mukavampi kurkkia vaatekaappiin ilman jatkuvaa muistutusta siitä mitä et ole ja haluaisit olla, vai voisitko arvostaa tämän hetken itsesi enemmän luopumalla niistä?

Osa säästämistämme tarpeistosta on kausitarpeita tai hiljalleen kumuloituvia tarpeistoja, joita emme lähemmin tarkasteltuna kuitenkaan tarvitse. Jopa ihmettelemme, miksi meillä tällaisia on.

Tässä artikkelissa vinkkaan muutaman tällaisen talvikauden tavarakategorian, jotka ovat erityisesti lapsiperheiden riesana. Voit ottaa osan tai kaikki työn alle sinun arkeesi sopivassa aikataulussa. Muista, jo pieni muutaman minuutin spurtti saattaa muuttaa oloasi merkittävästi!

Karsiminen auttaa kun koti tuntuu tukkoiselta

Karsi talvekautena seuraavat tavarakategoriat:

  • Joulukoristeet
  • Kuivatarvikkeet
  • Lahjatarvikkeet
  • Lääkkeet
  • Lelut ja
  • Harrastusvälineet

1. Koristeiden katsaus ja karsinta

Nyt jos koskaan on otollinen hetki karsia joulun kausikoristeet. Tarkastele koristeita, jotka eivät nyt päätyneet esille.

Kenties voisit luopua niistä? Rikkinäiset kannattaa hävittää ja hyväkuntoiset viedä heti kierrätykseen, sillä nyt niistä voisi olla iloa jollekulle toiselle.

Mikäli luopuminen tekee tiukkaa, niin voisitko karsia sellaiset, joita et ole kolmeen vuoteen käyttänyt? Jos sinulla on paljon tunnemuistoja sisältäviä koristeita, tee niille oma maltillinen tila: voit säilöä tämän tilan verran rakkaita koristeita.

2. Tarkista päiväykset harvoin käytetyistä kuivatarvikkeista

Joulukautena useampi kokkailee normaalia enemmän. Tämä on täydellinen hetki tehdä tilaa kaappeihin: tarkista ainakin mausteet, jauhot ja säilykkeet.

Voitko hyödyntää kaappien sisältöä juhlakauden ruoanlaitossa? Jos löydät päiväysvanhoja, niiden voisi olla aika lähteä eteenpäin?

Jollet halua heittää ruokaa roskiin, sitoudu kokkaamaan niistä tulevina viikkoina esimerkiksi laittamalla itsellesi hälytys kalenteriin. Jollet saa näitä hyödynnettyä, niin hävitä tuotteet, vaikka tuhlailu kirpaiseekin. Jollet ole käyttänyt niitä usemman vuoden aikana, tuskin käytät ikinä.

Jos löydät hyviä tarvikkeita, joita et kuitenkaan todennäköisesti itse käytä, niin vie ne ruokajakeluun. Löydät lähialueen ruokajakelun tiedot hakukoneesta.

3. Karsi lahjatarvikkeet

Joululahjoja pakkaillessa on täydellinen hetki käydä läpi lahjatarvikkeet. Löydätkö suoranaisia roskia tai huonokuntoisia tarpeita? Onko aika ajanut jonkin ohi?

Jos löydät hyväkuntoisia tarpeita, joita et itse kuitenkaan käytä, koeta viedä ne välittömästi kierrätykseen tai ilmoita alueen roskalavalla. Monella tekee nyt rahasta tiukkaa, jolloin myös kaikenlainen pakkausmateriaali on tarpeen.

4. Tarkista lääkkeiden päiväykset ja kierrätä apteekkiin

Syksy on omiaan räjäyttämään lapsiperheen lääkekaapin! Vuodenvaihde on täydellinen hetki käydä läpi lääkkeet.

Valitettavasti seuraava sairastelukausi koettaa jo keväällä, ja jos lääkekaappi jo nyt nitisee, ei homma helpotu keväällä.

Lääkkeistä karsitaan kaikki päiväysvanhat tuotteet sekä varmasti turhat lääkkeet. Pullot ja lääkelevyt sekä voiteet voit toimittaa lähimpään apteekkiin, joka kierrättää ne turvallisesti. Pahvipakkaukset voit laittaa pahvinkeräykseen.

5. Karsi lelut

Lelujen karsimiseen paras hetki on juuri syntymäpäivien tai joulun alla, kun lapset tietävät saavansa lisää leluja.

Nyt on siis aika tehdä tilaa kaappeihin ja hyllyihin, jotta saapuville leluille saadaan tilaa etukäteen. Karsimisen voi tehdä myös heti joulun jälkeen, jolloin vanhoista luopuminen voi olla toisille helpompaa kuin etukäteen.

Hyödynnä jemmakapselia, jos lapset eivät ole tottuneet vielä karsimaan. Valitkaa ihanimmat lelut käyttöön, säilökää loput tai karsikaa osa kierrätykseen.

6. Karsi harrastusvälineet

Talvella on helppo karsia talvekauden harrastusvälineet, kun näet mitkä ovat vielä teille käyttökelpoisia.

Huonossa kunnossa olevat ovat jätettä ja hyväkuntoiset voit ilmoittaa paikalliseen myyntiryhmään, roskalavalle tai viedä kierrätyskeskukseen.

Moni etsii juuri nyt suksia ja luistimia pieneksi jääneiden tilalle. Myös vauvojen ja pienten lasten talvitarvikkeet käyvät nyt kaupaksi.

Ruuhkaton arki piparkakku
Rauhallista joulunaikaa ja levollisempaa arkea vuodelle 2025 toivottaa Ruuhkaton arki!

Ruuhkaton kiittää kaikkia asiakkaita, uutiskirjeen tilaajia, someseuraajia ja blogin lukijoita kuluneesta vuodesta. On suuri kunnia olla mukana matkallanne kohti ruuhkatonta arkea.

Otan mielelläni vastaan ideoita blogiaiheiksi. Ota yhteyttä lomakkeella tai somen kautta: Linkedin, Facebook ja Instagram.

Tilaa uutiskirje alta, jollet vielä ole tilannut, niin saat järjestelyvinkit ja kuulumiset suoraan sähköpostiisi.

Levollista vuodenvaihdetta!

Samankaltaiset artikkelit