Kuvassa Jimmy Choon laukku, jossa lelukirja ja pehmoeläin

Karsi lapsen kanssa – Matkalaukku-metodi auttaa asettamaan perustason

Tuskailetko oman päättämättömyytesi kanssa: et tiedä mitä valita, kun kaikki säteilee iloa? Haluatko karsia lapsen kanssa, mutta et tiedä miten aloittaa? Karsi lapsen kanssa matkalaukkumetodilla!

Ruuhkaton esittelee nyt oman matkalaukkumetodinsa. Sen avulla karsit myös lapsen kanssa – matkalaukku-metodi auttaa asettamaan perustason kaikelle karsimiselle.

Kuvassa Jimmy Choon laukku, jossa lelukirja ja pehmoeläin. Karsi lapsen kanssa matkalaukkumetodilla

Tarvitsenko tätä kaikkea – mitä pakkaisit kahden viikon reissuun?

Muistatko joskus ajatelleesi hotellihuoneessa tai reissun päällä, että sinulla on tässä hetkessä oikeastaan kaikki omaisuus, jota tarvitset? Tämä tunne syntyy varmuudesta. Kun olemme pohtineet ja suunnitelleet ennalta, voimme olla varmoja, että olemme ottaneet huomioon oleellisen ja valinneet rakkaimmat esineemme mukaan. Ihan kivoille ja sitkun-vaatteille ei ole tarvetta.

Tässä tunteessa on kyse hetkessä olemisesta ja siitä, että arvostamme mitä suurimmin omaisuuttamme. Jos haluaisit kokea samankaltaista arvostusta koko omaisuuttasi kohtaa, kokeile matkalaukku-metodia. Matkalaukku-metodi auttaa asettamaan perustason.

Matkalaukku-metodi on Ruuhkattoman suosikkikarsimistekniikoita

Matkalaukku-metodi on todella toimiva myös lasten kanssa, sillä se on konkreettinen ja auttaa hahmottamaan tätä hetkeä seuraavan kauden sijaan. Se toimii myös päättämättömyyden edessä, sillä päätökset rajataan vain pieneen hetkeen.

Matkalaukku-metodissa valitaan kaikista rakkain omaisuus mukaan ”reissuun”. Puhumme siis häviävän pienestä määrästä tavaroita tai maltillisesta määrästä vaatteita.

Metodi toimiikin parhaiten vaatteisiin, sillä kodin käyttötavaroita harvemmin pakataan reissuille mukaan.

Nyt tuon todettuani muistan, että itse pakkaan parhaimmillaan juustohöylän, vedenkeittimen, kahvikoneen, jumppamaton sekä yövalon useammallekin reissulle vuodessa mukaan. Ne ovat todella rakkaita esineitä minulle, ja varsin käytännöllisiä. Minua alkaa helposti harmittaa ilman niitä, joten näen mieluusti niiden roudaamisen vaatiman vaivan helpottaakseni lomaani.

Voit sisällyttää tähän kokeiluun joko pelkät vaatteet tai soveltaa sitä muihinkin tavaroihin, kuin olisit lähdössä reissuun.

Tarvitsenko todella tätä vaatetta seuraavan kahden viikon aikana?

Matkalaukku-metodissa eletään hetkessä: Mitkä ovat ne kaikista tärkeimmät vaatteet, jotka ottaisit nyt mukaan, jos lähtisit reissuun? Jos pitäisi valita viidestä paidasta vaikkapa kaksi, mitkä pääsisivät mukaan? Osaatko sanoa miksi?

Nainen vertailee vaaleita paitoja

Metodissa on kyse rakkaiden vaatteiden rajaamisesta vielä rajatuimmiksi. Prioriteettien priorisoimisesta. Mikä on ylitsepääsemättömästi yli muiden?

Tämä rajaaminen auttaa aivojamme, ja muodostaa perustason, jolloin kaikki karsiminen on tämän jälkeen helpompaa.

Mihin matkalaukku-metodia voi soveltaa?

Kun pystyt valita yleisesti rakkaimmat, voit siirtyä esimerkiksi urheilu- tai harrastusvaatteisiin.

Metodi soveltuu myös kaikille tavaroille, varsinkin jos karsittavia on iso määrä, kuten vaikkapa kengät, kirjat, keittiövälineet tai astiat.

Tämä metodi kuuluu käänteisen karsimisen alaryhmään, jossa aivoja suostutellaan positiiviseen asentoon karsimisen suhteen.

Mihin matkalaukku-metodi perustuu?

Kun ”laukku on pakattu” ja rakkaimmat valittu, ovat aivosi hyvässä vireessä tekemään päätöksiä. Olet sitoutunut kaikista tärkeimpiin esineisiin, ja tämä auttaa aivojasi arvottamaan muuta omaisuuttasi. Yhtäkkiä hauska akryylineule ei olekaan niin houkutteleva kuin rakkain merinovillapaita.

Olet siis asettanut mittapuun ja kaikkea tulevaa verrataan näihin rakkaimpiin. Se helpottaa päätöksentekoa. Tämä metodi toimii hyvin myös sentimentaalisten esineiden kanssa.

Aivosi pääsevät ajamaan moottoritietä sen sijaan, että pähkäilisit umpeenkasvaneiden ajatuspolkujen seassa, mitä kannattaa valita tai rajata ulos.

”Matkalaukku on pakattu”, mitä seuraavaksi?

Jos ”pakkasit” vaatteita, voit seuraavaksi käydä läpi kaikki vaatteesi. Ja kun sanon kaikki vaatteesi, niin tarkoitan tätä todella.

Olen itse vankka KonMarin kannattaja, joten jos mitenkään uskot onnistuvasi, käy läpi kaikki vaatteesi nyt samalta istumalta tai samaan putkeen tulevien päivien aikana. Jos tämä tuntuu vaikealta ajatukselta, pakkaa oikeasti laukkuun nämä valitsemasi vaatteet ja pyri käyttämään vain niitä parin viikon ajan.

Koeta muiden karsimista sitten uudelleen, kun et ole koskenutkaan muihin vaatteisiin pariin viikkoon. Onko karsiminen nyt helpompaa?

Mikäli tämäkään ei auta, kokeile vaatekaapin hyssyttelyä: Poista kaapista kaikki viemällä ne toiseen huoneeseen. Nollaa tilanne parin päivän ajan ja ala sitten pikku hiljaa palautella vaatteita kaappiin. Lue esimerkki hyssyttelytekniikasta.


Milloin ja miten karsin esimerkiksi vaatteet?

Suosittelen jakamaan vaatteet tämän kauden käyttövaatteisiin (jotka tulevat oikeasti heti käyttöön), muun sesongin vaatteisiin, mietittäviin, myytäviin ja lahjoitettaviin (sekä suoranaisiin roskiin).

Suomessa on neljä vuodenaikaa, ja tämä näkyy vaatetarpeissamme. Talvivaatteita ei kannata kesällä karsia kokonaan pois vain siksi, etteivät ne juuri nyt pääse käyttöön. Sama homma kesävaatteiden kanssa talvella.

Jemmaa nämä vaatteet sen sijaan, ja toista harjoitus talvikauden alkajaisiksi.

Lapseni ei halua karsia mitään, miksi matkalaukku-metodi toimisi?

Matkalaukku-metodi auttaa lasta hahmottamaan tätä hetkeä. Jouluneule tuntuu rakkaalta ja tärkeältä keskellä kesääkin, jos pyydät lasta karsimaan.

Jos sen sijaan pyydät häntä pakkaamaan tulevia viikkoja varten, lapsikin yleensä pystyy ymmärtämään, miltä jouluneule tuntuisi kesän lämmössä. Yleensä lapset ovat todella taitavia valitsemaan kauteen sopivia vaatteita, joten kokeile ennakkoluulottomasti.

Ole kuitenkin maltillinen. Anna lapsen harjoitella. Ensimmäisellä karsintakerralla ei välttämättä uskalla luopua vielä mistään, eivät kaikki aikuisetkaan uskalla. Toinen, kolmas tai neljäs karsinta sujuu jo yleensä huomattavasti ronskimmin.

Opettemalla lapselle tavarataitoja ja karsimista, varustat häntä elämään nykyajan runsauden keskellä. Tämä on tärkeä arjen taito sekä koti- että työelämässä pärjäämiseksi.

Bonuksena voit saada lapsen innostumaan pakkaamaan jatkossa laukut reissuun ihan itse, mikä taas helpottaa sinun metatyötäsi. Meillä tähän luotetaan jo niin paljon, että melkein unohdin tarkistaa keskimmäisen lapsen laukun viime reissulle pakatessa. Muuten kaikki tärkeä olisi tullutkin mukaan, mutta sukat olisivat jääneet pakkaamatta.

Samankaltaiset artikkelit