| |

Levollinen ja innostava koti sekä ruuhkaton arki

Tiedättekö sen tunteen, kun häntä niin sanotusti heiluttaa koiraa? Tällainen tilanne voi syntyä esimerkiksi silloin, kun kotisi on yhtäkkiä vain kaiken omistamasi säilytyspaikka tai kun juokset arjessa tehtävästä toiseen. Kun tunget puhtaita vaatteita täyteen kaappiin, kupit ja kipot uhkaavat tippua astiakaapista ovea avatessa ja siirtelet jalalla isoimmat lelukasat ja kestokassit pois tieltä, jotta pääset kulkemaan. Koti ei tällöin palvele sinua, vaan vaatii äänekkäästi huomiota. Levollinen ja innostava koti sekä ruuhkaton arki – onko sellaista edes olemassa muilla kuin superrikkailla?

Työssäkäyvän, pikkulapsiperheen vanhemman on myös mahdollista saada ruuhkaton olotila ja arkea palveleva koti, ja kerron nyt mitä moinen vaatii toteutuakseen.

Vastaava rykäelmä hässäkkää voi asua myös mielessä, metatyösotkuna. Se on aivan yhtä kammottavaa ja jopa rasittavampaa ihmiselle. Täyteen ahdettu arki hengästyttää jo ennen maanantai-aamua ja uupumus vyöryy päälle, kun pysähdyt sekunniksikin.

Keskitytään kuitenkin hetki fyysiseen ympäristöön, sillä kokemukseni mukaan toisen saattaminen hyvään kierteeseen, ruokkii myös toista.

Kuka täällä kirjoittaa?

Blogia rustaa vahvasti ruuhkavuosia tarpova ammattijärjestäjäksi kouluttautunut ekonomi, kolmen lapsen äiti Henna Paakinaho Pirkanmaalta. Autan asiakkaitani keskittymään turhan tavaratyön sijaan omaan arkeensa. Tervetuloa kuulolle!

Millaista olisi herätä levollisessa kodissa?

Miltä sinusta tuntuisi, jos aamulla ensimmäisenä näkisit herätessäsi siistin ja seesteisen makuuhuoneen? Vaatteesi olisivat helposti valittavissa parissa minuutissa. Kylpyhuoneessa odottaisi samaten siisti maailma, valmiina aamutoimiin ja innostamaan uuteen päivään. Matka olohuoneen kautta virittäisi aistejasi rauhalliseen aamuun – lattialla ei lojuisi mitään ja tasot olisivat tyhjät.

Aamuauringon säteet saisivat hymyn huulille. Keittiössä nappaisit kupin aamukahville vaivoitta, ilman että mitään tippuisi syliin kaapista. Tiskipöytä olisi tyhjä. Aamuhetki saisi sinut levolliseksi, vaikka pian pitäisi jo joutua. Voisit kuitenkin hetken hengähtää ennen uuden päivän haasteita, ainakin minuutin pari ennen kuin loppuperhe heräisi.

Kuvassa aurinkoinen niitty. Levollinen ja innostava koti sekä ruuhkaton arki on mahdollista myös ruuhkavuosien aikana.
Levollinen koti ja ruuhkaton auki auttaa ehtimään työn pariin ja nauttimaan perheen yhteisestä ajasta.

Matka ovesta uloskin hoituisi mutkitta: työlaukkusi löytyisi paikaltaan, valmiina napattavaksi mukaan. Kaikki muutkin tavarat löytyisivät tarvittaessa sujuvasti, omilta paikoiltaan. Ainoa vaiva olisi muistaa, mitä tänään tarvitsee ottaa mukaan.

Vastaavasti jälkikasvun aamutoimet soljuisivat aivan yhtä sujuvasti, vaatteet löytäisivät päälle, pompulat hiuksiin ja reput selkään. Muutama avunhuuto tai toiminnanohjausavustus ei kuitenkaan harmittaisi saati horjuttaisi aikatauluasi. Päiväkotiin pääsisi ainakin melkein ajoissa ja 98 % tarpeellisista tavaroista olisi mukana. Jos jotain jäisikin, tietäisit heti miten korjaat vastaavan lipsahduksen systeemissäsi jatkossa.

Millaista olisi palata levolliseen kotiin työpäivän jälkeen?

Työpäivän jälkeen saisit ruoan pöytään sujuvasti ja ehtisitte viettää yhdessä aikaa ilman jatkuvaa tunnetta siitä, että pitäisi tehdä jotain muuta. Kotityöt hoidettaisiin yhdessä, eikä niihin kuluisi koko iltaa. Illalla lapsia täytyisi vain vähän muistuttaa keräämään omaisuutensa talteen sen sijaan, että kiukkuisena puhkuisit heihin vauhtia – vain jäädäksesi taas kakkoseksi ja pahalle tuulelle. Sen sijaan olisit iloinen, kuinka helposti ja vaivattomasti hoiditte kotityöt tänäänkin.

Illalla ehtisit ajoissa nukkumaan tai saisit hetken itsellesi. Keittiön tason tyhjentäminen tuntuisi pieneltä hommalta, veisihän se vain vartin ilta-aikaasi. Aamulla saisit taas nauttia rauhallisesta aamusta.

Kuvassa pehmoleluja pyyhkeiden päällä rentoutumassa kurkut silmillään
Ruuhkaton arki mahdollistaa lepohetkiä. Levollinen koti kutsuu myös leikkijöitä aivan eri tavoin kuin lelujen valtaamat tilat.

Kodin tärkein tehtävä on tukea perustarpeita ruuhkavuosina

Tällainen on levollinen koti, ja sellainen on mahdollista saavuttaa myös ruuhkavuosiarjessa. Tällainen koti auttaa meitä ehtimään maailmaan ja palautumaan kiireisestä työstämme. Levollinen koti edesauttaa turvallisuuden tunteemme pysymistä, joka taas on edellytys palautumiselle. Järjestetty koti auttaa meitä olemaan yhteydessä tärkeiden ihmisten kanssa.

Perustarpeemme ruokailu, puhdistautuminen ja lepo ovat pääroolissa tällaisessa kodissa. Kaikki on jopa suunniteltu niiden näkökulmasta, sillä tiedämme ja uskomme, että ne ovat tärkeimmät peruspilarit elämässämme. Perustarpeiden ollessa kohdillaan pystymme olemaan levänneitä, luovia ja jopa ylittämään itsemme.

Järjestetty koti auttaa uran ja perheen tasapainottamisessa

Tarvitsemme perustoimintojen ja turvan mahdollistavan kodin lisäksi myös kodin, joka innostaa meitä: kodin jossa mahtuu harrastamaan itselle tärkeitä asioita ja viettämään aikaa tärkeiden ja rakkaiden ihmisten kanssa. Tällöin koti palvelee meitä jokaisella tarpeemme asteella: pystymme lopulta jopa ylittämään itsemme ja pääsemme kukoistamaan, sillä koti on turvannut selustamme arjen kaikissa haasteissa. Voimme innostua ja innostaa. 

Saatat nyt miettiä, että mitä ihmettä, eihän tällainen ole realismia? Myös inhon, katkeruuden tai vaillejäämisen tunteita voi herätä. Tällainen voi tuntua mahdolliselta jollekulle toiselle, eri kortit saaneelle. Tämä voi tuntua myös syyllistävältä, että tällaistakin pitäisi ehtiä ja pystyä?!

Ruuhkaton koti on valinta

Kyse ei ole kuitenkaan mitenkään ihmeellisestä asiasta, harvojen herkusta tai jostain uniikista salaisuudesta. Tällainen levollinen ja innostava koti on mahdollista saavuttaa myös ruuhkavuosien keskellä. Tarvitaan kuitenkin päätös ja päättäväisyyttä edetä kohti tällaista kotia ja arkea, sillä joudut uimaan hieman vastavirtaan nykykulttuurin kanssa.

Kuvassa väljä vaatekaappi ja henkareilla roikkuvia vaatteita

Jos olet lopen kyllästynyt kaikkeen tavaratulvaan, kiireeseen, nahisteluun ja kodin kaaosmaisuuteen, on pieni vastarintaan pyristely kaiken arvoista. Työkalutkin ovat kätesi ulottuvilla! Voit tehdä matkan aivan hyvin itseksesi tai pyytää apua, mikä on enemmän kuin ok – tähän ei tarvitse kyetä yksin.

Arvasit ehkä oikein, että jostain täytyy kuitenkin luopua.

Levollisen kodin saadakseen täytyy luopua turhasta tavarasta ja haalimisesta

Mikään ei ole ilmaista eikä levollistakaan kotia voi saavuttaa ilman päättäväisyyttä ja vaivannäköä. Lupaan sinulle, että ruuhkaton arki ja ajoittainen kokemus ajattomuudesta pikkulapsiperheen arjessa on kuitenkin tämän vaivan arvoista. Kokeile. Aina voit palata entiseen.

Jokainen määrittelee itse, mikä on turhaa tai liikaa tähän elämän hetkeen.

Suurin osa meistä voisi luopua jopa 90 % omaisuudestamme, emmekä välttämättä edes huomaisi kaipaavamme näitä esineitä. Käytämme keskimäärin vain 10 % tavaroistamme nimittäin. Suomalaisissa kodeissa arvellaan olevan noin 50 000 tavaraa, joten 5000 tavaralla pärjäisi erinomaisesti jopa loppuelämänsä. Jos katsoit aikoinaan Tavarataivas-dokumenttia, saatat muistaa, että päähenkilö koki pärjäävänsä erinomaisesti jo noin 100 tavaran turvin. Sinäkin varmasti pärjäisit vähemmällä?

Tee se itse -kodinraivaajan tie kohti ruuhkatonta arkea

Löydät tästä Ruuhkattoman blogista monen monta artikkelia jo, joilla pääset alkuun kodin raivauksessasi.

Lisäksi Youtube on pullollaan Declutter-teemaista sisältöä. Tärkeintä on kuitenkin päättäväisyytesi: Levollinen, turvallinen ja innostava koti on saavutettavissa, mutta haluatko ruuhkattoman arjen? Haluatko, että kaikella on paikka ja kaikki on paikallaan? Oletko valmis luopumaan aikalailla kaikesta ostamisesta, jotta saat kotisi haltuusi ja se pysyy väljänä? Ja, oletko valmis kohtaamaan ne tunteet ja vaikeat teemat, joita kenties löydät tavaratyöskentelyn keskellä?

Jos olet todella kyllästynyt ja valmis muutokseen, niin aloita. Aloita jostain. Makuuhuone on tutkitusti hyvä kohde levon lisääntymisen optimoimiseksi, mutta yhtä hyvin varaston raivaaminen voi auttaa ensiaskeleissa.

Ammattilaisen kanssa pääset tehokkaasti uuteen arkeen kiinni

Jos taas olet jo kokeillut järjestää yksin tai et yksinkertaisesti ehdi järjestää, niin osta apua. Mikäli sinua tarvitaan enemmän toisaalla, on täysin ok säästää omaa energiaa päivätyön vaatimuksiin tai perheen kanssa vietettävään aikaan, ja ostaa apua järjestelyprojektiin.

Ammattijärjestäjän työstä saat 60 prosentin kotitalousvähennyksen ja henkilökohtaisesti annan myös tyytyväisyystakuun työlleni, sillä tiedän, että voin olla avuksi.

Ammattijärjestäjänä autan sinua löytämään teidän kotinne kriittisimmät pullonkaulat, joiden takia arki tökkii. Käymme yhdessä läpi sekä ison kuvan että jokaisen järjestelytapaamisen tavoitteen, ennen kuin raivaamme kotisi kohta kohdalta arjessa toimivaksi teidän unelmakodiksi. Tämä ei tarkoita tuntien palavereja, vaan tehokasta tavoitteellisuutta ja konkreettista tavaratyöskentelyä, jossa on tilaa myös muutoksille arjen tarpeiden mukaan.

Kuvassa koulutettu ammattijärjestäjä Henna Paakinaho Pirkkalasta

Jos kaipaat räätälöityä järjestelyapua Pirkanmaalla teidän kotiinne, niin tulen mielelläni auttamaan. Olen koulutettu ammattijärjestäjä, ekonomi Henna Paakinaho ja järjestän koteja yritykseni Ruuhkaton arki kautta.

Tarjoan veloituksettoman konsultoinnin ja tyytyväisyystakuun työlleni. Soita 044 324 9483 tai laita viestiä henna@ruuhkaton.fi

Voit itse säästää parhaimman työtehosi urasi edistämiseen ja läheistesi kanssa vietettävään aikaan, kun järjestämisen ammattilainen neuvoo parhaimman reitin edetä. Mitään ei silti poisteta ilman lupaa ja kunnioitan kotiasi, kunhan haastan sopivassa määrin ja kannustan luopumaan täysin turhasta painolastista, jota sinäkin kotonasi todennäköisesti säilytät.

Järjestän myös tavarataitotyöpajoja, jotka ovat osoittautuneet tehokkaiksi ajatusten järjestäjiksi. Jos sinusta tuntuu, että jokin tökkii etkä oikein saa perhettäkään innostumaan – tule mukaan tavaratyöpajaan! Osallistujat ovat saaneet työpajoista apua jatkaa järjestelyä itsenäisesti, kun ajatusjumeja on järjestetty yhdessä kuntoon. Kurkkaa seuraavan työpajan ajankohta.

Millaisen arjen valitset?

En halua syyllistää ketään, vaan uteliaasti kysyn, millaista arkea haluaisit elää? Kun nyt tartut tähän haasteeseen, ja järjestät kotisi, niin saat lopulta enemmän.

Valitsetko lisää päiviä, viikkoa ja kuukausia sekaisen arjen keskellä? Tartutko toimeen tai otat apua vastaan? Jos nyt teet jotain eri tavalla, pääset pikku hiljaa unelmiesi arkeen.

Kuvassa nainen rannalla kaislojen seassa aurinkoisena päivänä. Levollinen ja innostava koti sekä ruuhkaton arki mahdollistavat myös arjesta nauttimisen ainaisen aherruksen sijaan.

Eikö luopuminen ja raivaaminen ole kamalan vaivalloista arjen keskellä?

Luopuminen on erityisesti henkistä energiaa vaativaa työtä, jonka vuoksi teemmekin tätä konkreettista käsittelyä ja mentaalista luopumista vain sopivan määrän kerrallaan. Minä autan ja kannattelen prosessia. Jos jollain kerralla et pysty etkä jaksa, se on ihan ok. Turhaa karsimistyötä ei olekaan, ja joka kerta edistytään edes ajatusten osalta.

Monia jännittää, miten järjestelytyö sopii väsyneiden aikuisten ja lasten arkiviikon keskelle. Itse taas mietin, kuinka monta päivää enää jaksat vanhassa kodissasi? Järjestelytyötä on mahdollista tehdä kesken arkiviikon, kun huolehditaan ravinnosta ja sopivasta työtahdista. Minä toimin tauottajana, jos tauotus uhkaa unohtua.

Lapsille järjestäjän käynti on yleensä kivaa yhteistä tekemistä, ja homma saadaan soljumaan kun muistetaan ruokailut ja tauot. Lapset ovat yleensä luonnostaan tehokkaita järjestäjiä, kun saavat aikuisen ammattilaisen tuekseen.

Työpajoissa rakenne on mietitty tarkkaan siten, että saat sopivassa määrin tietoa, työstämistä, vertaistukea sekä suunnitelman. Hauskanpidolle ja elämästä nauttimiselle on myös varattu sopivasti aikaa. Emme opettele viikkaamaan, mutta saatat silti yllättää itsesi inspiroitumaan jopa viikkaamisesta, kuten eräälle osallistujalle kävi. Lue asiakkaideni ajatuksia palvelut-sivulta.

Miten kauan kestää saada koti järjestettyä unelmakodiksi?

Tämä riippuu täysin lähtötilanteesta ja resursseista, mutta keskimäärin kestää noin vuosi raivata koti järkevällä aikataululla ruuhkavuosiarjen keskellä. Kuulostaa vähän lannistavalta ehkä, mutta jos aloitat tänään, on ensi vuonna ensimmäinen ruuhkaton arkipäiväsi. Älä siis lykkää tätä hommaa enää yhtään enempää.

Prosessia voi nopeuttaa suomalla sille aikaa ja ostamalla lisäresursseja, esimerkiksi ammattijärjestäjän avuksi. Myös ystävä lisäkäsiparina on oivallinen ratkaisu.

Mitä Ruuhkaton arki siis vaatii?

  • Omien arjen valintojen priorisoimista ja päättäväisyyttä
  • Tavoitteen ja aikaa
  • Luopumista sekä ostokäyttäytymisen muutoksen
  • Tukea ja työkaluja muutokseen
  • Ylläpitävän systeemin ja rutiinit

Nämä kaikki osa-alueet voi työstää yksin tai yhdessä ystävän tai ammattilaisen kanssa. Koulutettuna ammattijärjestäjänä pystyn tukemaan ja tehostamaan prosessiasi. Minulla on työkaluja myös koko perhettä ajatellen, jolloin muutos ei jää yhden perheenjäsenen vastuulle.

Levollinen ja innostava koti sekä ruuhkaton arki – miltä se tuntuu? Kuvittele uusi arkesi: aamusi sujuu soljuen, lapset löytävät itse omat tavaransa, koet jopa kiireettömyyttä keskellä keskiviikkoaamua. Riitoja on vähemmän, yhteistä olemista enemmän. Voit valita itsellesi tärkeitä asioita, tavarat eivät enää estä sinua tai kirjaimellisesti kampita toiveitasi levollisesta arjesta.

Järjestettyyn kotiin on helpompi kutsua vieraita ja vastaanottaa yllättäviä vieraita. Kuvassa pöytä pöytäliinalla sekä tarjoiluja, mm. vesimelonisammakko ja marjoja
Järjestettyyn kotiin mahtuu myös juhlia ja juhlijoita sekä arjen yllätysvieraita, ilman siivouspaniikkia.

Voit järjestää juhlia ja päästää kyläilijät sisään ilman paniikkia. Yhtäkkiä arkeesi mahtuu paljon uutta mukavaa ja innostavaa puuhaa. Löydät ehkä liikunnalle enemmän aikaa tai aloitat uudelleen vanhan harrastuksen. Olo on vapautunut ja vaivaton. Aikaa ja rahaa säästyy yllättävän paljon, kun ostelusta vapautuu resursseja muuhun. Ihmettelet jopa, mikset ryhtynyt tähän aiemmin.

Eikö nyt olisi jo aika sanoa omille tarpeillesi kyllä?

Ota yhteyttä niin autan sinua puhelun verran veloituksetta! Tilaa Ruuhkattoman uutiskirje, niin saat ammattijärjestäjän vinkit suoraan sähköpostiisi kuukausittain.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *