Kuvassa vihreää taustaa vasten heinä. johon on lävistetty mustikoita

Kolme konkreettista vinkkiä tavarakasojen ehkäisyyn

Huomaan ammattijärjestäjänä sekä asiakkaideni että itseni kamppailevan tavararunsauden keskellä, vaikka karsintaa olisi jo tehty ja tavarataitoja kartutettu. Kun tavaramäärän lisääntyminen pysäytetään, voidaan suuntaa muuttaa. Listaan tähän artikkeliin kolme konkreettista vinkkiä tavarakasojen ehkäisyyn ja kaaoksen kesytyksen aloittamiseen. Näiden periaatteiden avulla onnistut taltuttamaan kotisi tavarakasat kiireisen työn ja ruuhkavuosien keskelläkin.

Ota käyttöön yksi vinkki kerrallaan ja kokeile sitä kuukausi, jolloin se juurtuu tavaksi. Vinkit ovat yksinkertaisia, mutta toimivia, kun pidät niistä kiinni. Jos haluat lukea tarkemmin syitä, miksi kasoja kertyy kotiin, lue tasokasoja koskeva artikkeli.

Näillä kolmella konkreettisella ammattijärjestäjän neuvolla pysäytät tasojen kasoittumisen ja kodin muuttumisen esteradaksi:

1. Osta vain tarpeeseen, älä haluun

Tämä keino on järjettömän simppeli, mutta sitä on lähes mahdotonta noudattaa nykymarkkinoinnin aikakaudella. Paitsi, jos tietoisesti päätät näin – eli osta vain aitoon tarpeeseen.

Tarveostos on sellainen, mitä ilman et yksinkertaisesti pärjää. Haluostos taas on jotain extraa, kivaa tai mukavaa tarpeellisen päälle (lue lisää halun ja tarpeen erosta). Tämä periaate karsii ostoksistasi noin 90 %, kunhan olet tiukan rehellinen itsellesi ja pidät pintasi markkinoinnin pyörteissä.

Olemme kuitenkin sosiaalisia olentoja, joten haluaisimme mieluusti tehdä samoin kuin toiset ja näyttää samalta kuin toiset. Tämä lisää haluamme ostaa lisää ja kuulua porukkaan kuluttamisen kautta.

Jos olet kurkkuasi myöden täynnä tavarakaaosta, turhaa ostamista ja kodin kasojen väistelyä, tämä on kuitenkin avaimesi onneen: lopeta haluun ostaminen.

Kuvassa lapsen kirjoittama toivelista, jossa lukee kaunis nukensänky, kassakaappi ja kultainen yllätysmuna.
Jokainen perheenjäsen voi osallistua uuden opetteluun: myös lasten on hyvä harjoitella ostamisen viivyttämistä.

Haluostamisen voi lopettaa esimerkiksi ostoslistan avulla. Tässä tekniikassa kirjoitat kaiken mieleesi juolahtavan ostettavan ostolistaan, jota kuljetat mukanasi. Kun tavara on ollut listalla 30 päivää, sinulla on lupa ostaa se. Jos siis edelleen haluat!

Jutun juoni on siinä, että halut kuolevat alle kuukaudessa, vain todelliset ostotarpeet jäävät. Ostamisen rajoittaminen pysäyttää kasoittumisen ja pääset purkamaan tilannetta.

2. Kaikelle on paikka ja kaikki pidetään paikallaan eli sovi kaikelle koti

Tämän kaikella tulee olla oma koti -säännön kanssa tulemme väistämättä miettineeksi tavaraa hieman tunteellisemmin. Onko jokaisella tavarallasi oma osoitettu koti? Riittävätkö säilytystilat kaikelle meillä olevalle tavaralle? Onko helpompi hankkia isompi koti vai tyytyä vähempään tavaraan?

Tämä periaate pitää huolen siitä, että olet velvollinen etukäteen miettimään, missä säilytät kyseistä tavaraa. Jollei sille ole tilaa ennalta, ei sitä voi hankkia. Joudut myös karsimaan, jos kaapit ovat jo täynnä.

Kuvassa vihreää taustaa vasten heinä. johon on lävistetty mustikoita
Kotiin ei mahdu määräänsä enempää. Viimeistään oman paikan nimeäminen tavaroille paljastaa tämän ja osoittaa luontaiset rajat.

Jokainen tavara myös palautetaan käytön jälkeen kotiinsa, ansaitulle lepohetkelle. Sitä ei sovi jättää minne tahansa eksymään.Tämä, kuten muutkin rajat toimii, kun pidät siitä kiinni.

Tämä vinkki on ärsyttävä, jopa raivostuttava silloin, kun tavaraa on runsaasti. Juuri siinä kuitenkin piilee sen herättelevä vaikutus – olisiko jostain syytä luopua, jos kodissa on paljon kodittomia tavaroita?

3. Yksi sisään ja yksi ulos – Jos tuot jotain sisään, kierrätä myös jotain pois kodista

Jälleen kerran neuvo on todella yksinkertainen, mutta voimakas. Jos jotain tulee ovesta sisään ja sille osoitetaan koti, mikä puolestaan lähtee pois, jotta nykytila säilyy? Saatko poiston kierrätettyä vai jääkö se kestokassiin lattialle pyörimään ja odottamaan?

Olisiko mahdollista kääntää tätä prosessia siten, että ensin poistettaisiin – ulos ovesta kierrätykseen asti, ja vasta sitten uusi tavara saapuisi? Voisitko jopa kokeilla olla hetken ilman? Tällöin huomaisit, josko jopa pärjäisit ilman.

Yksi sisään, yksi ulos on yksi tehokkaimmista tavoista hallita tavarakertymiä. Jos kaikella on jo koti, niin kasoja ei voi tällöin syntyä kuin hetkellisen kiireen takia. Tällöinkin tiedät, että korjaat tilanteen heti, kun ehdit palauttaa tavarat paikoilleen.

Kolme konkreettista vinkkiä tavarakasojen ehkäisyyn: yksi ulos, yksi sisään -periaate auttaa pitämään tavaramäärän ennallaan ja ehkäisee tilanteen pahenemista.
Mietitkö mistä voisit luopua ennen kuin ostat uutta lisää? Lapsen kanssa tämän rajan opettelu on sikäli helppoa, että vaatteita jää pieneksi tasaisin väliajoin. Näihin hetkiin on hyvä ajoittaa myös keskustelut aiheesta ”mikä lähtee, jotta uusi voi tulla?”

Kokeile vinkkiä tavarakasojen ehkäisyyn kuukauden ajan

Monta kertaa olemme niin solmussa oman tilanteemme kanssa, että emme huomaa ilmiselviä ratkaisuja tai jaksa väsymykseltämme edes miettiä muutoksen avaimia. Usein myös toivomme, että ratkaisu olisi uusi sisustuslaatikko, jolloin meidän ei tarvitsisi miettiä tai kamppailla muuttaaksemme toimintaamme. Tällöin on helpompaa, että joku ehdottaa suoraan, mitä tehdä.

Toivon, että kokeilet yhtä näistä konkreettisista vinkeistä kuukauden ajan, sillä nämä muuttavat elämäsi.

Haasta ystävä mukaan ja harjoitelkaa yhdessä. Jos teillä on ollut tapana käydä yhdessä ostoksilla, sopikaa mieluummin kahvilareissu ja muuttakaa suuntaa yhdessä. Voit jakaa tämän julkaisun alta. Kiva jos palaat kertomaan, miten vinkin kanssa kävi!

Voit myös laittaa minulle viestin heti ja hyödyntää veloituksettoman konsultoinnin. Miltä sinusta tuntuisi puolen vuoden päästä, jos nyt yhdessä keksisimme kotisi isoimman tavarahaasteen syyn ja ratkaisisimme sen lopullisesti? Annan työlleni tyytyväisyystakuun – ota yhteyttä!

Klikkaile itsesi Ruuhkattoman uutiskirjeen tilaajaksi, niin kuulet uusimmat vinkit. Lupaan, etten spämmää sähköpostiasi ja voit poistua listalta halutessasi milloin vain. Saat uudet postaukset ja kuukausittaiset vinkit sähköpostiisi arkeasi helpottamaan.

Kuka täällä kirjoittaa?

Blogia rustaa vahvasti ruuhkavuosia tarpova ammattijärjestäjäksi kouluttautunut ekonomi, kolmen lapsen äiti Henna Paakinaho. Tervetuloa kuulolle!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *