Hiljainen tehtävälista (silent to do list)
Tällä kertaa esittelen käsitteen, joka auttaa hahmottamaan todellisen tavaratyön määrän. Kyse on Fumio Sasakin Goodbye things -teoksen hiljaisesta tehtävälistasta. Tämä oli yksi sellaisista Aivan!-hetkistä itselleni, ja olen kuullut asiakkaideni myös saaneen tästä ajatuksesta inspiraatiota. Miten hallita hiljaista tehtävälistaa? Mikä se edes on?
Kaiken tunnistetun tekemisen (esim. imuroi, hae postit) lisäksi meillä on ”takaraivossamme” hiljainen tehtävälista, joka muodostuu kaiken omistamamme tavaran vaatimasta huomiosta ja siihen liittyvästä oheistoiminnasta. Jokainen esine ja tavara tuo kotiisi tullessaan useita oheistehtäviä eli uusia sitoumuksia sinun tehtävälistallesi. Esimerkiksi ostaessasi villapaidan, sitoudut huolehtimaan siitä. Hetken päästä villapaita nyppyineen kutsuu sinua: ”huolla minut”, ”muista villapesuaineen osto”, ”voisit joskus myös pitää minua” jne.. Vaikka olisit juuri siistinyt ja siivonnut, kotona riittää silti tehtävää, ja se on juuri tämän hiljaisen listan porukan tekosia. Se lista on aika kovaääninen ollakseen hiljainen. Pitäisi, pitäisi, pitäisi!
Hiljainen lista on hyvin armoton. Nämä tehtävät pääsevät harvoin näkyvälle to do -listalle asti, jonka vuoksi ne pysyvät epämääräisinä, jättäen vain omituisen tekemättömyyden tunteen. Jos nyt nostat katseesi kotonasi, mitä kaikkea tekemätöntä näet?
Saatamme alkaa pitää itseämme saamattomina, sillä minne katsommekin, saamme sieltä takaisin syötteen ”tämäkin on tekemättä”, ”tuokin pitäisi hoitaa” tai ”etkö vieläkään käytä tätä”. On kuin jonglööraisi kymmenellä pallolla, kun kolmessakin olisi jo tarpeeksi. Mikäli et tiedosta tehtävän mahdottomuutta, saatat päätyä uskomaan itsestäsi valheellisia asioita tai syyllistää muita syyttä. Tosiasiassa temppuun ei pysty kukaan!
Miten hallita hiljaista tehtävälistaa?
Tiedosta, karsi, ryhmittele ja priorisoi
Saat hiljaisen tehtävälistan kuriin seuraavasti: Tiedosta, että jokainen tavara on sitoumus. Jokainen vaate, kodinkone, kulkupeli tai tapahtuma sisältää monta tehtävää. Vaatteisiin esimerkiksi liittyy niiden inventointi, vertailu, hankinta, pesu tai huolto ja lopulta kierrätys.
Karsi turhat tavarat ja sitoumukset
Mitä vähemmän omistat yksiköitä, sitä vähemmän sinulla myös on sitoumuksia niihin liittyen. Karsiessasi jonkin esineen, karsit parhaimmillaan useampia tehtäviä hiljaiselta listaltasi. Pidä vain välttämättömimmät tavarat. Voit hankkia niitä takaisin, jos elämäntilanteesi väljenee ja ehdit pitää useammasta huolta. Voit lukea tästä artikkelista, miten meidän astioiden karsiminen lopulta sujui.
Ryhmittele saman tyyppistä huolenpitoa tarvitsevat tavarat
Tämä keino antaa aivoillesi hieman lepoa, sillä ryhmittelemällä joko saman tyyppiset tai samantyyppistä huomiota vaativat tavarat, saat yhdellä toimella taklattua useamman kohdan listaltasi. Kerää esimerkiksi kaikki korjausta vaativat tavarat samaan koriin. Voit korjata useamman kerralla. Tällöin ”korjaa housut”, ”lisää nappi” ja ”paikkaa reikä”, muuttuvat muotoon ”korjaa ja huolla vaatteet”. Voit laittaa itsellesi tästä kalenterimerkinnän, jolloin asia siirtyy näkyvälle tehtävälistalle eikä ole enää epämääräinen. Sillä on myös selkeä alku ja loppu.
Priorisoi mihin haluat aikasi kuluvan
Kun tiedostat hiljaisen tehtävälistan tehtävät, voit priorisoida mihin aikasi käytät. Jos jokin tavara tuo mukanaan epämiellyttäviä tehtäviä, jotka jäävät tekemättä ja siten huutelevat kurjuuksia suuntaasi, voisiko tästä tavarasta luopua? Jos esimerkiksi haluaisit olla kotileipuri, mutta et tunnu juuri nyt löytävän aikaa leipomiseen: voisitko karsia tätä välineistöä, joka turhaan muistuttaa sinua jatkuvasti tästä epäsuhdasta? Tai jos viherkasveihin liittyvät tehtävät jäävät tekemättä, ja joudut katsomaan surullisia nahistuneita kasveja päivästä toiseen, voisitko hetkeksi luopua niistä? Lue Eeva Kolun kokemukset hänen blogistaan.
Ota hiljaisen tehtävälistan hallinta haltuun jo tänään
Laita kello soimaan viiden minuutin päästä ja kierrä koti tarkalla silmällä: mitä karsimalla pääsisit eroon useammasta tehtävästä? Karsi ilmeisimmät tavarat ja nauti lyhyemmästä listasta.
Kun seuraavan kerran olet ostamassa uutta ja tuomassa kotiisi lisää tavaraa, pysähdy hetkeksi. Millaisia ja kuinka monta sitoumusta tämä esine tuo tullessaan? Mieti haluatko varmasti ne kaikki listallesi. Mieti myös miten lopulta kierrätät tavaran vastuullisesti.
Jos sinusta on vaikea muuttaa tapojasi tai saada koti karsittua, älä jää yksin. Järjestän työpajoja, joiden avulla saat muutettua tavarasuhdettasi. Täältä näet seuraavan ajankohdan – tule mukaan! Teen myös kotikäyntejä, varaa omasi!
Kuka täällä kirjoittaa?
Blogia rustaa vahvasti ruuhkavuosia tarpova ammattijärjestäjäksi kouluttautunut ekonomi, kolmen lapsen äiti Henna Paakinaho. Tervetuloa kuulolle!