Ruuhkaton.fi työapajoissa opetellaan koko perheen tavarataitoja. Kuvassa ammattijärjestäjä Henna Paakinaho.

Apua, olisiko lelujen läpikäyntiin sääntöjä?

Apua, olisiko lelujen läpikäyntiin sääntöjä? Toki on, ja samalla ei ole. Ruuhkaton arki -metodissa hyödynnetään muutamia tieteellisesti todettuja havaintoja, mutta lasten lelut voi käydä läpi myös omalla arkijärjellä. Tässä artikkelissa käsittelen muutamaa yleistä ns. sääntöä lelujen läpikäyntiin.

Sääntö 1. Karsiminen – Onko pakko luopua jostain?

Ei ole, mikäli varastointitilaa on ja tilanne ei kuormita lapsia tai aikuisia.

Jos kuitenkin on niin, että teillä asuu kiukkuista, tyytymätöntä tai epämääräisen vetämätöntä porukkaa, on hyvä kääntää katse ympäristöön. Voisiko teillä olla liikaa leluja? Onko lattia iltaisin lelutulvan vallassa tai onko joku perheenjäsen joutunut taas kyykkimään 30 minuuttia sen raivatakseen? Leikitäänkö teillä leluilla vain kaksi sekuntia ennen kuin ne heitetään nurkkaan? Valittavatko lapset tylsyyttä? Nämä ovat potentiaalisia merkkejä liiasta lelukuormasta.

Kuka täällä kirjoittaa?

Blogia rustaa vahvasti ruuhkavuosia tarpova ammattijärjestäjäksi kouluttautunut ekonomi, kolmen lapsen äiti Henna Paakinaho Pirkanmaalta. Autan asiakkaitani keskittymään turhan tavaratyön sijaan omaan arkeensa. Tervetuloa kuulolle!

Tavarataitojen opettaminen lapselle on suuri palvelus. Luopuminen on taito, joka kehittyy tekemällä ja pikku hiljaa. Kun ensikerran käytte leluja läpi, ei lapsi (tai aikuinen) välttämättä pysty vielä luopumaan mistään. Se ei haittaa, se on alku. Karsiminen helpottuu toistojen myötä. Lelujen läpikäynti kannattaa tehdä uudelleen 2-6 kk sisällä, jolloin lapsi harjaantuu karsimaan ja luopumaan. Toistamalla läpikäyntiä siitä tulee säännöllinen rutiini, jonka voi sitoa vaikkapa ennen syntymäpäiviä ja joulun lahjakimaraa tehtäväksi. Vähäisempi lelumäärä parantaa tutkitusti leikkiä.

Iso Ikean säilytyslaatikollinen pehmoleluja menossa säilytykseen pois aktiivileikistä.  Lelujen kapselointi on yksi lelujen läpikäyntiin toimiva sääntö.
Huilimaan lähtevät pehmolelut

Sääntö 2. Vähemmän sisään, enemmän ulos – Voinko ostaa uusia leluja?

Yritä pidättäytyä ostamasta leluja. Jos teillä on muutamia leluja, niitä on jo tarpeeksi. Lapset kaipaavat yhteistä tekemistä ja läsnäoloa, joten ole armollisen rehellinen tässä: ostatko lelun, koska lapsi sitä tarvitsee? Vai haluaisitko hankkia sen tuliaisina työmatkan poissaolon takia tai koska toivot omaa rauhaa leikin ajaksi? Nämä ovat valitettavan toimimattomia ratkaisuja, jotka vain pitkällä aikavälillä kuormittavat perhettä turhan tavaratulvan takia. Opitte samalla kaikki huonoja rutiineja, kun kurjien fiilisten käsittely lakaistaan maton alle.

Työmatkalta tullessaan voi istahtaa hetkeksi piirtämään lapsen kanssa ja kuunnella kuulumiset. Omaa aikaa voi ”ostaa” rajoja harjoittelemalla: kerrot lapselle, että leikit hänen kanssaan 15 min, jonka jälkeen hän antaa sinun rauhoittua itseksesi 15 min. Tiedän ettei tämä ole ihan näin helppoja, mutta harjoituksen myötä nämä tavat alkavat kantaa hedelmää, kun taas tavaramäärän kasvattaminen kumuloi kaaosta. Yleensä leluja tulee myös pyytämättä ja on mukavampi sanoa Kyllä lahjoille, kun ei ole itse haalinut lisää, vaan lisäleluille on aidosti tilausta ja tilaa. Lue vaihtokapselin vaikutuksesta rauhan hankkimiseksi.

Mieli ry :n artikkeli ”Lapsi ei tarvitse syksyllä uusia hankintoja, vaan aikuisen läsnäoloa ja tukea” avaa myös havaintoja tästä aiheesta.

Sääntö 3. Vähemmän on enemmän – Mistä tiedän onko lelu turha?

Onko lelulla leikitty viimeisen kuukauden aikana? Jollei ole, voit aika huoletta laittaa lelun vaihtokapseliin tai kiertoon. Sama pätee ikätasoisiin leluihin, jemmaa isomman lapsen lelut odottamaan ja kierrätä pienen lapsen lelut lasten kasvaessa. Jos lapsi itse kertoo haluavansa luopua lelusta, ota lelu pois leikeistä. Jos se on sinulle tärkeä, voit jemmata sen omaan muistolaatikkoosi. Osoitat näin kunnioitusta lapsen mielipidettä kohtaan.

Karkeasti voidaan pohtia tieteelliseen tutkimukseen pohjaten, että jos lapsella on neljä lelua, niin viides on jo turha. Neljän lelun jälkeen valinnanmahdollisuus lyhentää sekä leikin laatua että pituutta. Jos siis haluat lapsen leikkivän ja koko perheen nauttivan leikin tuomista hyödyistä, niin karsi lelut minimiin. Lue lisää lelujen määrästä.

Sääntö 4. Suosi open end -leluja – Mitkä lelut valitsen lapsille?

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen ohjeistaa mielekkäästi seuraavasti: ”katso lasta”. Hän tarkoittaa sillä sitä, että jokainen vanhempi tietää kyllä lastaan seuraamalla vastauksen tällaisiin tilanteisiin. Jos lapsi on tarpeeksi vanha kertoakseen, niin häneltä kannattaa kysyä, mitkä ovat juuri nyt rakkaimmat lelut. Nämä voi jättää aktiivileikkiin, jos niille on kaikille osoitettavissa koti. Tämä on tärkeää, jotta lapsi voi itse huolehtia lelut kotiin.

Jos olet silti epävarma, niin hyvä nyrkkisääntö on tarjota leluja, joilla voi ”ajaa” (esim leikkiauto), leikkiä roolileikkiä (esim lääkärinlaukku), hoitaa tai helliä (esim nukke) sekä leluja, joita yhdistelemällä voi rakentaa loputtomia yhdistelmiä (esim. palikat). Nämä kategoriat tukevat lapsen kognitiivista ja sosiaalista kehitystä sekä ovat ns. open ended -leluja, joiden leikkitapa on loputon tarjoten lapsen mielikuvitukselle tilaa kehittyä. Lue lisää lelujen valinnasta blogistani Millaisia leluja lapsi tarvitsee?

Sääntö 5. Tarpeen ja tavarataitojen harjoittelu – Lapsi haluaa lisäleluja, mitä teen?

Kysy haluaisiko lapsi vaihtaa käytössä olevia leluja kapselissa oleviin? Mitkä voisi laittaa sinne tai kierrätykseen? Katsokaa ensin poislähtevät, ja ottakaa sitten vasta kapselista tilalle. Sopikaa uusille koti, jotta lapsi voi palauttaa kaikki iltaisin kotiin.

Jos uusien lelujen inttäminen jatkuu, olisiko oikeasti aika hankkia ikätasoisempia leluja? Tässä tapauksessa ottakaa käyttöön 30 päivän ostoslista tai säästäminen, riippuen onko rahat jo valmiina. Jos kuukauden päästä vielä huvittaa ostaa lelu x, ja siihen on varaa sekä sille on paikka, voi lelun ostaa tunnontuskitta.

Sääntö 6. Kuluttamisen harjoittelu – Ostimme hartaasti odotetun lelun ja lapsi hylkäsi sen heti seuraavana päivänä, mitä teemme?

Hyvä kun tuli vastaan, tässä on oiva tilaisuus käsitellä ostoskatumusta ja tunteita. Jutelkaa miltä lelun ajattelu ennen ostamista tuntui, miltä tuntui odottaa ja säästää, miltä ostaa lelu ja tulla kotiin. Miltä tuntuu nyt ja miksi lelu ei enää kiinnosta? Valitsisiko lapsi toisin, jos voisi päättää uudelleen? Miten ensi kerralla voisi toimia toisin, jos nyt kaduttaa?

Kerro kuluttajan palautusoikeudesta, huomioiden, ettei lelulla voi leikkiä ennen ostopäätöstä ja että kuitti sekä tuotelaput on oltava kiinni. Sopikaa ohjenuorat seuraavan lelun ostoa varten. Annan lapsen harjoitella seuraavalla kerralla, vaikka silloinkin iskisi katumus. Pettymyksen käsittely rakentavasti on todella upea taito ja maltilliseksi kuluttajaksi kasvaminen vaatii paljon harjoitusta ja toistoa.

Mikä on teille rakkain lelukategoria? Meillä pehmot ovat hurjan yliedustettuina, mutta ne todella tuntuvat olevan mieluisia ja niillä leikitään huikeita mielikuvitusleikkejä.

Kuvassa koulutettu ammattijärjestäjä Henna Paakinaho Pirkkalasta

Jos kaipaat räätälöityä järjestelyapua Pirkanmaalla kotiinne, niin tulen mielelläni auttamaan. Olen koulutettu ammattijärjestäjä, ekonomi Henna Paakinaho ja järjestän koteja yritykseni Ruuhkaton arki kautta.

Tarjoan veloituksettoman konsultoinnin ja tyytyväisyystakuun työlleni. Soita 044 324 9483 tai laita viestiä henna@ruuhkaton.fi

Jos kaipaat apua teidän lelutulvaan, voit ottaa yhteyttä, niin ratkaistaan teidänkin ruuhka! Olen Pirkanmaalla toimiva ammattijärjestäjä, joka on erikoistunut lapsiperheiden auttamiseen.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *