Ammattijärjestäjän viisi vinkkiä välikauteen
Kun kuulin ensi kertaa sanan ”välikausi”, minua vähän nauratti. Nyt 17 kertaa lastenvaatteiden välikauden vaihtaneena ei enää naurata, muttei myöskään hirvitä. Pidän tätä aika hyvänä juttuna. Miten tähän on tultu? Voiko kaudenvaihdoksen tehdä kädenkäänteessä ja tuskattomasti?! Mielestäni voi, mutta se vaatii suunnitelmallisuutta, kurinalaisuutta ja toistoatoistoa. Ohessa ammattijärjestäjän viisi vinkkiä välikauteen:
1. Varaa kalenteriin kaudenvaihto ja kausivaatteiden pesu
Ensimmäinen vinkki on työmäärän rehellinen tunnistaminen. Suuri osa ensisijaisen vanhemman ajasta menee epämääräisen metatyön parissa, jota vanhempi itse saati muut asianosaiset eivät yksinkertaisesti tunnista. Kaudenvaihdon toteuttaminen on tällainen näkymätön metatyö pahimmasta päästä. Jos koti on muutenkin murroksessa, tavarat seilaavat ja tasot täyttyvät, niin välikausikamppeiden kaiveminen inventaariota varten ei yhtään auta asiaa. Päinvastoin.
Lohtua ja tasapainoa voi hakea merkitsemällä tämän todellisen, jopa tunti- ja päiväkausia vievän urakan kalenteriin. Jos teillä on useampi lapsi, kiireinen aikataulu tai murroksessa oleva koti – varaa suosiolla koko viikonloppu, jopa kaksi. Tällöin et voi olla vastuussa myös ruokahuollosta tai harrastuskuljetuksista, vaan jonkun muun täytyy hoitaa muut juoksevat asiat.
Huomaa varata aikaa myös edellisen kauden kamppeiden pesulle ja kuivatukselle sekä säilöön viemiselle. Kaikkinensa ei ole mitenkään epätavallista, jos edellisen kauden vaatteiden ja kenkien työstämiseen kuluu 3-4 tuntia yhtäjaksoista työaikaa, jopa useampana päivänä.
Suomessa on neljä vuodenaikaa, mikä tarkoittaa lapsiperheessä parhaimmillaan kolmea eri ulkovaate- ja kenkäkertaa, jotka harvoin selviävät kaudesta toiseen saman käyttäjän kasvun takia. Sisaruksilta toisille voi siis säästyä aika priimaa vaatetta, mutta takeita ei ole, että koot täsmäävät kauden koettaessa. Toinen vinkki on siis oikeastaan klassikko suomalaisia ammattijärjestäjiä kouluttavan Anne te Velde-Luoman kirjasta Kaaoksen kesyttäjä (2010):
2. Kartoita kamppeesi eli tee inventaario
Omaisuutensa tunteminen on omaisuuden hallinnan perusta. Kalenteroi kartoitushetki itsellesi: tarvitsetko tunnin vai vartin, jotta saat selville mitä kokoja välikausivaatteita teillä jo on? Kartoita samalla asusteet ja kengät, TAI jos urakka tuntuu toivottoman suurelta, kartoita yhden käyttäjän kamppeet tai yksi kategoria kerrallaan. Laita ajastin soimaan vaikka vain vartiksi ja keskity. Koeta kirjata vaikkapa puhelimen muistiin tarpeelliset hankittavat ja olemassa olevat, jotta oikea tieto on heti käsillä, jos joudut ostoksille.
Itse koen tämän vinkin edelleen vaikeaksi, vaikka meillä on jo tavarat karsittu ja järjestyksessä, ja tiedän missä mikäkin sijaitsee. Toteuttaminen on vaan vaikeaa kaikessa ruuhkassa ja huomaan, etten mielelläni tee tätä. Kehotan kuitenkin Annen tavoin aloittamaan tästä ostoksille marssimisen sijaan, sillä tuplien ja turhien ostelu on yksi isoimmista ruuhkan aiheuttajista.
Kolmas vinkki koskee yhtä suosikkiteemaani. Varsinkin nyt inflaation ja yleisen talouskurimuksen aikana yksi parhaimmista koko perheen hyvinvointiteoista koskee oman talouden suunnittelua. Niinpä kun kyseessä on verrattain isoja hankintoja suhteessa tavanomaiseen kuukauden budjettiin: suunnittele ostoslista ja budjetti sekä pidättäydy niissä!
3. Tee ostoslista ja noudata sitä
Kun olet saanut inventaarion tehtyä, tee hankintalista. Nyt kun tiedät mitä välikausikampetta teiltä puuttuu, voit kysyä kavereilta, suoria kirpputorille, tarkistaa Vintedin, Torin ja Emmyn tarjonnan tai käydä kaupoilla haalimassa puuttuvat.
Yleensä vastaan tulee myös jotain ”muuta kivaa”, mutta haastan nyt: älä osta sitä! Laita se muu kiva sen sijaan mietintälistalle, ja jos budjetti sallii ja mieli vielä 30 päivän päästä halajaa, niin voit ostaa. Tällöin se tulee todennäköisemmin tarpeeseen.
Tästä saadaan hyvä aasinsilta neljänteen vinkkiin: Kun mieli haluaa, niin vitkuta!
4. Odota, kun tekee mieli hankkia ennakkoon tai tuplia
Älä osta ennakkoon. Tiedän että tämä on kaksiteräinen miekka, mutta silti kallistun nyt enemmän vitkutteluun kuin sitkutteluun. Lapset kasvavat ennakoimattomasti ja oma maku muuttuu muodin mukaan, vaikka kuinka olisi klassinen pukeutuja. Lisäksi pienen säilytystilan saa nopeasti tukittua, jos ostaa ennakkoon tai samaa tavaraa. Tämä käy äkkiä myös kukkarolle, vaikka alunperin oli tarkoitus säästää ennakoimalla.
Jos olet aivan varma kesäkuun aleissa tulevan talven toppavaatteiden koosta, niin osta toki. Varsinkin jos on tilaa. Oma kokemukseni kuitenkin on, että myös vitkuttelija löytää etsimänsä h-hetkellä, suht samoin kustannuksin. Myönnän, että aikaa saattaa joutua panostamaan hetkellisesti enemmän, vaikka aikaa kuluu myös silloin kesähelteillä toppavaatteiden parissa pyöriessä. Lisäksi aikaa ja vaivaa palaa kotona vaatteiden pyörittelyyn, ne kun vievät meiltä aina kaistaa pelkästään olemalla kaapissa. Voit lukea hiljaisesta tehtävälistasta aiemmasta artikkelista.
Moni tarve katoaa, kun hetken odottaa. Mieli tekee tepposia, varsinkin kun meille markkinoidaan kaikkea, ihan joka sekunti. Viivytetään siis sellaisten asioiden ostoa, jotka eivät ole juuri nyt välttämättömiä. Kiität itseäsi ruuhkan vähennyttyä.
5. Listaa heti turhat myyntiin tai vie kierrätykseen
Yksi isoimmista haasteista järjestelyssä on poistettavan tavaran poistaminen ovesta ulos. Varaa tähän henkistä kapasiteettia sekä aikaa. Naputtele kynnyksen ylittävät tavarat heti virtuaaliselle kauppapaikalle myyntiin. Pakkaa ja vie kierrätykseen lähtevät autoon tai kuljeta heti perille.
Tälle kannattaa varata aikaa ja huomiota. Järjestelyn tuoma tyydytys tulee vasta, kun saat tavarat eteenpäin. Ne saattavat myös hoitamattomana pahimmillaan tukkia vaikkapa eteisen. Sitä et todella välikautena tarvitse. Tämä on yksi vaikeimmista askeleista, mutta erittäin tarpeellinen sekä kalenteroida että toteuttaa.
Bonus: Ota ammattijärjestäjä avuksi kaudenvaihtoon
Suomessa työskentelee toistasataa ammattijärjestäjää, joilla on niksit ja keinot hoitaa välikaudenvaihto sujuvasti, joten bonusneuvona: ota ammattijärjestäjä avuksi! Löydät lähialueesi järjestäjät Suomen ammattijärjestäjien sivuilta.
Ammattijärjestäjän työ on kotitalousvähennyskelpoista, joten jos tuntuu, ettei oma kaista nyt yksin riitä, niin apua on saatavilla! Saat ammattijärjestäjän työstä 60 % vähennyksen (lisätietoja verottajan sivuilta).
Mitä ajatuksia välikausi teissä herättää? Jos näistä vinkeistä oli iloa, muista tilata uutiskirje, niin kuulet mm. blogin päivityksistä.
Kuka täällä kirjoittaa?
Blogia rustaa vahvasti ruuhkavuosia tarpova ammattijärjestäjäksi kouluttautunut ekonomi, kolmen lapsen äiti Henna Paakinaho. Tervetuloa kuulolle!