Kuvassa elokuun kalenteri, jossa muistutus ruokatilauksesta tiistaille ja muistutus sen täydentämisestä maanantaille sekä kalenterivihko muille muistiinpanoille

4  elämänlaatua parantavaa rutiinia ruuhkavuosiin

Olin ennen sitä mieltä, että rutiinit ovat aika tylsiä ja estävät hauskanpidon sekä rentoutumisen. Kuinka väärässä olinkaan! Ohessa 4 elämänlaatua parantavaa rutiinia ruuhkavuosiin. Ehkä näistä olisi hyötyä sinullekin?

1. Siivoa keittiö joka päivä

Kun siivoat keittiön joka ilta, voit aloittaa aamun rentoutumalla likaisten tiskien tuijottelun ja turhautumisen sijaan. Pidän itseäni onnekkaana, sillä kaikki tämä tavaratyö on nyt johtanut siihen, että siivoaminen on vaivatonta ja nopeaa.

Käytän silti joka päivä ainakin viisi sekuntia siihen, että koetan miettiä miksei minun tarvitsisi siivota keittiötä. Useimmiten onnistun pitämään rutiinista kiinni ja aamulla vastassa on rento keittiö. Jos olet samanlainen, niin Gabe Bult vinkkasi YouTube-postauksessaan 5 second rule for super productivity mahtavan käänteisen lähtölaukaus-vinkin vitkuttelijoille. Ideana siis laskea 5-4-3-2-1, ja aloita! Vinkki on alun perin Mel Robbinsin 5 second rule -kirjasta (tämä on itselläni vielä lukulistalla, joten tästä lisää myöhemmin).

2. Suunnittele tulevan viikon ruokalista

Kun suunnittelet tulevan viikon ruokalistan, sinun ei tarvitse joka päivä käyttää tähän puuhaan erikseen 15 minuuttia. Tämä on yksi niistä monista arjen rutiineista, jotka todella säästävät hermoja ja aikaa. Henkilökohtainen inhokkini silti, mutta toiston myötä olen huomannut, että inhoan enemmän miettiä syömiset kiireessä, tilanteen ollessa jo päällä.

Listan laatimisen menee noin 10-15 minuuttia kerran viikossa, mutta käsittämättömästi samaan puuhaan saa kulumaan saman ajan JOKA PÄIVÄ, jos tätä ei tee keskitetysti. Suunnitelman uupuminen tarkoittaa yleensä myös raaka-aineiden vajausta eli lisäminuutteja kauppaan tai kalliin noutoruoan hakua. Tällä touhulla voi todella säästää euroja ja aikaa – jopa useita tunteja viikossa!

Lapsi piirtää pyyhittävälle Marttojen Viikkokalenterille tussilla pöydän ääressä.

Sain itse Martoilta aivan mahtavan uudelleen käytettävän muovisen pohjan, jonka raapustan täyteen tulevan viikon ruokia sunnuntaisin – yleensä otan vielä valokuvan, sillä siten ehkäisen tarpeen muistaa sisältöä.
Täältä voit kurkata Marttojen pohjan lapsiperheen viikon ruokalistalle.

3. Hauskanpidon kalenterointI

Tämä on sarjassamme vinksahtaneita vinkkejä, jotka todella toimivat. Olen vannoutunut viikonloppujen vaalija enkä suostu sinne montaakaan asiaa varaamaan, mutta parin ystävän kanssa meillä on tapana merkitä illanvietto hyvissä ajoin kalenteriin. Hauskanpidon kalenterivaraus on puhdasta kultaa ruuhkavuosien keskellä.

Kun hauskaa on pidetty, kannattaa rutiininomaisesti sopia heti seuraava varaus. Tämän voi hyvin toteuttaa myös yksin, kunhan tekeminen on sinun mielestäsi rentouttavaa ja kivaa. Vaikka varaus on ennalta tiedossa, voi sisältö olla spontaani.

4. Tee ruokatilaus säännöllisesti

Tee säännöllinen ruokatilaus etukäteen jopa kuukauden päähän. Tämäkin vinkki säästää rutkasti hermoja ja myös euroja. Osa vähittäiskauppojen ruokatilauksista kallistuu, mitä lähempänä nouto- tai toimitusaika on, tai niitä ei yksinkertaisesti ole vapaana. Joten eurojen säästämisen lisäksi tämä rutiini säästää harmailta hiuksilta.

Tee tilaus aina samalle viikonpäivälle, niin alat automaattisesti tehdä myös ruokalistaa ja tilauksen täydentämistä edeltävinä päivinä. Kiität itseäsi viikon ja vuosien mittaan, kun mielesi on taas yhtä metatyötä kirkkaampi.

Metatyöstä puheenollen, se tuntuu näin koulujen ja arjen jatkuessa rysähtävän osan niskaan aika rankastikin. Jos sinusta tuntuu, että päässä pyörii tuhat asiaa etkä oikein tiedä enää edes mistä aloittaa, ja mikä on tärkeää, ota yhteyttä! Paketoin palveluihin Metatyön mestariksi -tapaamisen, jonka jälkeen mielesi huokaa helpotuksesta ja asiat alkavat rullaamaan.

Tiesithän, että ammattijärjestäjän palveluista saa myös 60 % kotitalousvähennyksen! Verottajan sivuilta saat lisätietoja tästä tuntuvasta edusta.

Mikä on sinun rakas inhokki-rutiinisi? Onko sinulla vinkata lisää elämänlaatua parantavia rutiineja ruuhkavuosiin?

Kuka täällä kirjoittaa

Blogia rustaa vahvasti ruuhkavuosia tarpova ammattijärjestäjäksi kouluttautunut ekonomi, kolmen lapsen äiti Henna Paakinaho. Tervetuloa kuulolle!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *