|

3x helppo ja toimiva lastenvaatteiden karsimisen ja kierrättämisen systeemi

Yksi isoimmista ruuhkavuosilapsiperheen kodin järjestyksen kompastuskivistä on lastenvaatteiden kierrätys. Ammattijärjestäjän näkökulmasta kyseessä on sivutointa lähentelevä aikasyöppö, joten puretaan tämäkin atomeiksi ja karsitaan turhat pois. Tässä artikkelissa käydään läpi 3x helppo ja toimiva lastenvaatteiden karsimisen ja kierrättämisen systeemi.

Kerron esimerkin kolmesta eri systeemistä. Valitse teille parhaiten soveltuva ja hienosäädä, tai ota yhteyttä ja luodaan juuri teille sopiva systeemi. Artikkelin sisällysluettelon avulla voit klikata otsikoiden välillä, jollet ehdi lukea koko juttua. Muista kuitenkin tilata Ruuhkattoman uutiskirje, niin saat jatkossakin konkreettiset vinkit sähköpostiisi.

Tavarataitojen opettelu on kuin laittaisi rahaa pankkiin

Mitä ne tavarataidot taas olivatkaan? Tavarataidot ovat samankaltaisia kuin tunnetaidot. Tavaroiden hallinnointi on meille useimmille tuttua, mutta emme ehkä ole pysähtyneet ikinä varsinaisesti miettimään, miten valtavan isosta kokonaisuudesta on kyse. Tavarataitoihin kuuluu esimerkiksi taito huomata tarpeen ja halun ero, taito pitää tavarat tallessa ja kunnossa ja kyky poistaa tavaroita kotoa kiertoon.

Kuvassa kierrätykseen lähteviä tavaroita ja vaatteita, jotka helposti jäävät kestokasseissa lattialle asumaan pitkäksi aikaa.
Kierrätyskassit kasaantuvat, jos poisvientiin ei ole systeemiä.

Vaatteiden osalta tavarataitoa on esimerkiksi taito tunnistaa aito tarve, suunnitella vaatteiden osto tai hankinta, tehdä huoltotoimet ja lopulta kierrättää tai hävittää poistuvat vaatteet. Jos emme tiedosta tällaisten tarpeiden tai vaiheiden olemassaoloa, saatamme tukkia oman kotimme ja arkemme.

Tavaratyön helpottamiseksi täytyy minun mielestäni luoda systeemejä, jotta arki rullaa. Jos etsit ratkaisuja, joiden avulla voit jatkaa huoletonta ostamista, niin kerron nyt jo heti alkuun, että jatkuva ostaminen johtaa useimmiten vaatteiden runsaaseen määrään ja hallitsemattomaan pyykkirumbaan. Eli tolkuttomaan määrään turhaa työtä, joka olisi vältettävissä. Tämä on siis valinnan paikka. Voit kuitenkin ostaa myös uusia vaatteita, mikäli systeemisi on suunniteltu nämä hankinnat huomioiden. Alla yksi esimerkki tällaisesta. (Lue myös artikkeli Kolme konkreettista vinkkiä tavarakasojen ehkäisyyn)

Kuka täällä kirjoittaa?

Blogia rustaa vahvasti ruuhkavuosia tarpova ammattijärjestäjäksi kouluttautunut ekonomi, kolmen lapsen äiti Henna Paakinaho Pirkanmaalta. Autan asiakkaitani keskittymään turhan tavaratyön sijaan omaan arkeensa. Tervetuloa kuulolle!

Käyn tässä jutussa nyt mutkia oikoen läpi 3x helppo ja toimiva lastenvaatteiden karsimisen ja kierrättämisen systeemiä. Näillä esimerkeillä luot teillekin helpon ja toimivan lastenvaatesysteemin. Myös tavarataitosi karttuvat, kun tietoisesti opettelet ja päätät päästä systeemin omistajaksi.

Käydään ensiksi läpi neljä ylivoimaisesti ylivoimaisinta pullonkaulaa, joissa useimpien meistä systeemit sakkaavat, olivatpa ne kuinka mietittyjä.

Tarpeen havaitseminen tai kulutuspäätöksen tekeminen käynnistää lastenvaaterumban

Todellisen tarpeen tunnistaminen alkaa yleensä siitä, kun nykyisiin vaatteisiin ilmestyy ylitsepääsemättömiä reikiä tai tahroja, tai ne käyvät pieniksi tai kausi vaihtuu, eivätkä vaatteet toimi uuteen kauteen.

Pullonkaula nro 1: liiallinen vaatemäärä

Systeemin ylikuumentuminen taas voi syntyä esimerkiksi siitä, että joku kippaa teille ison kassin kierrätysvaatteita, sillä ne täytyy käydä läpi ja vähintään säilöä tai toimittaa eteenpäin. Tämä vaatii aikaa, energiaa ja tilaa, jota ei useimmilla välttämättä ole. Rumba käynnistyy varmasti myös, jos tykkäät ostella vaatteita ilman välitöntä tarvetta vaatettaa lasta (hänellä olisi siis ehjiä ja sopivia vaatteita).

Haluan korostaa, että todellisen tarpeen havaitseminen on kriittisen tärkeä kohta. Taistelu hävitään tai voitetaan jo tässä kohtaa! Jos et ole supertarkkana tässä, onko tarve aito vai ei, niin hankit itsellesi nopeasti tuntien edestä lisäkotitöitä huomaamattasi. Siksi tarpeen havaitseminen ja impulssin mukaan toimiminen on pullonkaula nro 1. Lue lisää halun ja tarpeen erosta aiemmasta artikkelista.

Kuvassa kylpyhuone, joka on ruuhkautunut liiasta tavara- ja vaatemäärästä
Jos vaatesysteemi ei toimi, tilat ruuhkautuvat helposti ja arki alkaa sakata. Luo itsellesi helppo ja toimiva lastenvaatteiden systeemi kolmen esimerkin avulla,

Karsinta-kierrätys-liukuhihna paahtaa, mutta kuka lapioi hihnan loppupäässä?

Toinen keskeinen pullonkaula on kierrätys. Osaamme, ja jopa ennätämme kyllä karsia, mutta kotejamme ei ole suunniteltu nykykierrätykselle käytännöllisiksi.

Pullonkaula nro 2: Kierrätys sakkaa

Sinun täytyy siis päättää itse, millainen kierrätysalue kotiisi kuuluu, ja luoda se. Tämä on hyvin olennainen osa kodin toimivuutta ja tulisi huomioida varsinkin uudisrakentamisessa.

Kierrättäminen sekä second hand -markkinat ovat tulevaisuutta, joten varaudu asianmukaisesti. Tälle asialle kannattaa siis uhrata muutamia tunteja, jotta säästät aikaa jatkossa.

Kylpyhuoneen musta aukko tai kodinhoitohuoneen vaatekeidas

Käsi pystyy, kenellä on kylpyhuoneessa joko kasa puhdasta tai likaista pyykkiä odottamassa, kun ihan heti pian just huomenna varmaan kerkeän nämä laittaa…? Ainoat kädet, jotka eivät nouse, ovat niiden, joiden pyykit ovat sohvalla, eikö?

Pullonkaula nro 3: Vaatemäärä suhteessa säilytystiloihin

En ole rehellisesti nähnyt yhtään lapsiperhekotia, jossa pyykit eivät olisi joko matkalla jonnekin tai tulossa jostakin. Omassa kodissani huomaan, että tasolla on lähes poikkeuksetta aina jokin vaate, joka kaipaa vähintäänkin erityishuomiota, jota kuvittelen sen saavan nopeammin pöydällä odottaen (tämä ajatteluvirhe ei auta nopeuttamaan toimintaa, jopa päinvastoin).

Eli tässäkin kohtaa meillä on eräänlainen modernin asumisen kohtaanto-ongelma. Nykyisiä asuintilojamme ei ole suunniteltu näin valtavalle vaatemäärälle. Asiaan voi puuttua ainakin kahdella tapaa: joko karsitaan vaatteita runsaasti tai luodaan pyykkihuollolle kokonsa mukaiset puitteet.

Alerekkien notkuva buffet hämää meidät haalimaan tarpeettomia ihanuuksia

Alerekkien värikäs ja iloinen tarjonta suistaa monen hyvät aikeet unholaan. Vaikka olisit varautunut ostoslistan ja budjetin kanssa, mitä tahansa saattaa tapahtua.

Pullonkaula nro 4: Ylikuluttaminen tai ajoitusepäsuhta

Tämä on oikeasti todella vaikea kohta, sillä ostajina meihin vedotaan pikkutarkoin ja tieteellisesti tutkituin markkinoinnin keinoin. Jos lähdet takki auki alemyyntiin, voit olla aika varma, että joku muu tekee päätöksesi sinun puolestasi. Ja tässäkin on osa tylsyyttä, sillä sitähän me myös kaipaisimme: että joku muu päättäisi kerrankin.

Alemyynnit eivät kuitenkaan ratkaise ongelmiasi, vaan yleensä lisäävät niitä. Alemyyntilöydöillä hankit itsellesi äkkiä taas useiden tuntien edestä extra-työtä. Syy on tämä: alemyynnit harvoin tarjoavat (alella) niitä tuotteita, joita JUURI NYT tarvitset, jolloin päädyt sekä käyttämään rahasi ennalta eri kauden tavaroihin että jäät vaille kaipaamiasi tämän kauden tavaroita. Näin kasvatat varastoa, joka sitoo sekä rahasi että aikasi. Inventointiaikasi kasvaa ja kotisi täyttyy väärän kauden tai koon tavaroista.

Kuvassa koulutettu ammattijärjestäjä Henna Paakinaho Pirkkalasta

Jos kaipaat räätälöityä järjestelyapua Pirkanmaalla teidän kotiinne, niin tulen mielelläni auttamaan. Olen koulutettu ammattijärjestäjä, ekonomi Henna Paakinaho ja järjestän koteja yritykseni Ruuhkaton arki kautta.

Tarjoan veloituksettoman konsultoinnin ja tyytyväisyystakuun työlleni. Soita 044 324 9483 tai laita viestiä henna@ruuhkaton.fi

3x helppo ja toimiva lastenvaatteiden systeemi kotiin

Nyt itse systeemeihin, joista esittelen tässä kolme erilaista: jemma-, merkkivaate- ja minimalisti-systeemin.

Lastenvaatteiden systeemi nro 1: Jemma-systeemi

Jemma-systeemi voi olla tarpeen sinulle, joka et voi saman tien viedä vaatteita seuraavaan kohteeseen tai joka et voi niin vain lähteä kirpputorille tai kauppaan etsimään tarvittavia. Vauva kainalossa non stop -operointi tai pitkä matka saattavat esimerkiksi estää välittömän poistamisen tai juuri oikeaan aikaan ostamisen.

Jemma-systeemistä hyötyy eniten henkilö, jonka kotona on verrattain paljon tilaa ja kierrätysreissu aiheuttaa verrattain paljon työtä. Jemma-alueen tulisi sijaita näkymättömissä, ainakin siten, ettei se arjessa liiaksi osu silmiin. Tämä siksi, ettei tekemätön työ (kierrätykseen viemättömyys) kuormita turhaan. Jemma-systeemissä tärkeintä on, että kodissasi on aidosti tilaa tälle systeemille.

Jemmojen tyhjentämisen säännöllisyys suunnitellaan alueen perusteella eli jos sinulla on tilaa säilöä vain yhtä poistokassia, silloin poistot tulisi viedä useammin kuin perheessä, jossa tilaa on kaapillisen verran.

Jemma-systeemi tarvitsee usein tuekseen kalenterivarauksen eli kun jemma-alue alkaa täyttyä, varaa itsellesi tai delegoi poistojen toimittaminen seuraavaan kohteeseen. Tämä on karsimisen tärkein askel, joten kohtele varausta kuin lääkäriaikaa, äläkä jousta siitä. Kun jemmat on tyhjennetty, on taas mahdollista karsia ja täyttää ne.  

Lastenvaatteiden Jemma-systeemin hyödyt:

+ Turhat vaatteet on karsittu ja joka päiväinen arki ei kuormitu niistä
+ Keskittämällä reissuja säästät aikaasi

Lastenvaatteiden Jemma-systeemin heikkoudet:

– Pois vietävät saattavat kolkutella takaraivossa, sillä hommia ei ole hoidettu vielä loppuun asti
– Vaatii paljon tilaa toimiakseen käytännöllisesti

Kuvassa käytetyt Vivo barefoot lenkkarit, jotka ovat lähdössä myyntiin
Merkkivaatteiden rakastaja voi luoda lastevaatteiden (myynti)systeemin, jotta arki soljuu ja vaatteita ei kerry liikaa.

Lastenvaatteiden systeemi nro 2: Merkkivaatteiden rakastajan (myynti)systeemi

Yksi vaikein karsimisen askel on karsittavan arvosta päättäminen. Vanha vaate on todennäköisesti sinulle arvokkaampi kuin se todellisuudessa on muille lastenvaatemarkkinoilla. Tämä johtuu sekä tunnearvosta että uponneista kustannuksista.

Saatat muistaa elävästi, kuinka taapero otti juuri tämä body päällään ne ensimmäiset askeleensa – vain hetkeä ennen rinnassa himmeästi hohtavan banaanitahran saapumista. Saatoit myös maksaa vaatteesta täyden hinnan uuden dropin lumoissa, ja sekin lisää taakkaasi, ”kun se oli aika arvokas”. Kaksi viikkoa myöhemmin tulivat alet, joten samanlaisia vaatteita saattoi saada puoleen hintaan ilman banaanitahroja…

Merkkivaatteiden rakastajan täytyy siis luoda ihan omanlaisensa systeemi, jotta vaatteiden karsiminen on tehokasta. Se sisältää sekä arvonmäärityksen, myyntilistauksen että varastoinnin osiot. Kotiin luodaan varastointia varten säilytysalue, jossa säilytetään myyntiin menossa olevia sekä myynnissä olevia (ei-vielä-myytyjä) vaatteita.

Kun vaatteet on karsittu ja olet aikeissa siirtää ne myyntiin: onko tämä oikeasti ajan ja vaivan arvoista? Tarvitseko todella myynnistä saatavat rahat? Kannustan raakaan rehellisyyteen. Avuksi voi ottaa vaikkapa päätöspuun, jotta saadaan omalle ajankäytölle järkevä hinta suhteessa merkkivaatteiden myymisestä koituviin kustannuksiin. Päätöspuun voi tehdä esimerkiksi seuraavan esimerkin mukaan:

Vaatteiden myynnin päätöspuu auttaa päättämään, kannattaako myynti vai ei.
Päätöspuun avulla päätät, kannattaa myynti vai kannattaako vaate vain suosiolla kierrättää.

Merkkivaatteiden rakastajan (myynti)systeemin hyödyt:
+ Selkeän myyntisysteemin avulla pääset eroon epämääräisistä myyntikasseista nurkissa
+ Päätöspuu auttaa arvioimaan vaatteen todellista arvoa, ja säästät kallisarvoista aikaasi

Merkkivaatteiden rakastajan (myynti)systeemin heikkoudet:
– Systeemin luominen vaatii aluksi aikaa ja ylläpito tarkkuutta
– Kalliiden vaatteiden antaminen voi olla tunnetasolla vaikeaa

Lastenvaatteiden systeemi nro 3. Minimalistinen systeemi karsii parhaimmillaan likapyykkikorit

Esittelen tämän ääripään systeemin herättääkseni ajatuksia: ovatko kaikki vaiheet systeemissä todella tarpeellisia?

Minimalistisessa systeemissä karsitaan jopa pyykkikori. Vaatemäärä on niin tarkkaan mietitty, että pesuun menevät vaatteet voi nakata suoraan pyykkikoneeseen. Vaatteet on myös mietitty siten, että ne kestävät saman pesuohjelman ja sopivat keskenään yhdisteltäviksi.

Tämä voi kuulostaa uskomattomalta vaihtoehdolta, jos oma vaatearsenaali täyttää kodinhoitohuoneen, mutta tällainenkin vaihtoehto on olemassa. Tätä systeemiä voi lähestyä pienin kokeiluin. Jätä käyttöön vaikka vain muutama paita, ja kokeile miltä tavaratyömäärän väheneminen tuntuu. Tai pakkaa hetkeksi kaikki vaatteet pois, ja valikoi pariksi viikoksi käyttöön vain muutama ala- ja yläosa.

Minimalistisessa systeemissä kiertoon osallistuvat vaatteet ovat niin vähälukuisia, että ne eivät juutu systeemin osiin, vaan kulkeutuvat käyttöön ja pesuun sujuvasti. Huolto saattaa lisääntyä, mutta muut vaiheet vievät rutkasti vähemmän aikaa.

Minimalistisen systeemin hyödyt:
+ Mahdollisuus karsia jopa systeemin osia ja säästää aikaa
+ Pyykit eivät kasaudu

Minimalistisen systeemin heikkoudet:
– Vaatii aluksi ajallisesti sekä mentaalisesti isoa panostusta
– Vaatii kenties minimalismista nauttivan luonteenlaadun

Kuvassa lastenlelurattaita, joista voi rakentaa pyörivän systeemin
Kun luot teille toimivan helpon lastenvaatteiden karsimisen ja kierrättämisen systeemin, helpotat omaa arkeasi ja vapautat aikaa sekä energiaa muuhun.

Yllä käytiin läpi kolme erilaista helppoa ja toimivaa lastenvaatteiden karsimisen ja kierrättämisen systeemiä. Olivatko nämä tuttuja sinulle tai voisiko joku niistä toimia teillä? Millainen systeemin sinulla on ja miten se toimii tällä hetkellä?

Jokainen koti toimii omalla tavallansa ja usein tavaratyöhön ei ole yhtä kaikille sopivaa ratkaisua suoraan. Jos kaipaat ammattilaisen apua ja nopeutta muutokseen sekä juuri teidän kotiinne sopivaa suositusta, ota yhteyttä! Palvelen Pirkanmaalla ja tarjoan palvelulleni tyytyväisyystakuun.

Ratkaistaan teidänkin ruuhka!

Lue seuraavaksi Miksi tasoilla on tavaraa ja koti muistuttaa esterataa?

Samankaltaiset artikkelit